EU: Usvojena uredba o evropskom standardu zelenih obveznica

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Savet je usvojio uredbu o evropskom standardu zelenih obveznica, kojom se utvrđuju jedinstveni zahtevi za izdavaoce obveznica koji žene da koriste oznaku evropska zelena obveznica (eng. European green bond) ili evropski standard zelenih obveznica (eng. EuGB).

Ovakve obveznice predstavljaju jedan od glavnih instrumenata za finansiranje investicija koje se odnose na zelene tehnologije, energetsku efikasnost i efikasnost resursa, ali i na održivu saobraćajnu infrastrukturu i istraživačku infrastrukturu, navodi se na sajtu Saveta.

Usvojena uredba jeste dalji korak u sprovođenju strategije EU o finansiranju održivog rasta i prelasku na zelenu ekonomiju. Novim standardima podstaći će se doslednost i uporedivost na tržištu zelenih obveznica, od čega će korist imati kako izdavaoci, tako i investitiori zelenih obveznica.

Obveznice će biti usklađene sa taksonomijom EU, što će značiti izdavačima da pokažu da finansiraju legitimne zelene projekte. EU Taksonomija predstavlja klasifikacijski alat koji pruža jasne informacije o tome koje su investicije i aktivnosti održive, pružajući pomoć investitorima i kompanijama da ulažu u ekološki prihvatljive ekonomske aktivnosti. S druge strane, i poverenje investitora će biti povećano zahvaljujući okviru koji smanjuje rizike koje predstavlja zeleno pranje.

Pročitajte još:

Celokupan prihod od ovih obveznica moraće da se uloži u ekonomske aktivnosti koje su usklađene sa taksonomijom EU za održive aktivnosti, pod uslovom da su ti sektori već obuhvaćeni njom.

Za one koji još nisu obuhvaćeni, kao i za određene vrlo specifične aktivnosti, postojaće takozvani džep fleksibilnosti od 15 odsto.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti