EU isplaćuje 88,9 miliona evra Hrvatskoj kao finansijsku pomoć nakon zemljotresa u martu

Evropska komisija potvrdila je da će isplatiti prvi deo finansijske pomoći Hrvatskoj u iznosu od 88,9 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU (EUSF), nakon razornog zemljotresa koji je 22. pogodio grad Zagreb i okolinu. Ovakva odluka je doprinos naporima te zemlje da pomogne stanovništvu, obnovi osnovne infrastrukture i usluga.

Foto: Wikipedia/Franjo Tahy

„Hrvatska i njen glavni grad pretrpeli su jednu od najtežih prirodnih katastrofa za više od sto godina, prouzrokujući veliku štetu i poremećaje. Pored toga, zemljotres se dogodio u trenutku kada je Hrvatska već patila od efekata pandemije koronavirusa i ograničenja rada i kretanja. Današnja odluka ima za cilj ublažiti veliki teret koji je imala ova zemlja i još jednom pokazuje solidarnost EU u tako teškim vremenima“, navela je komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira.

Hrvatska će primiti avansno plaćanje u narednim danima, a radi se o najvećoj isplati iz fonda solidarnosti ikada. U međuvremenu, Komisija dovršava analizu zahteva koji su podnele hrvatske vlasti i predložiće konačan iznos pomoći, a konačnu odluku će doneti Evropski parlament i Evropski savet.

Snažan potres pogodio je Zagreb, glavni grad Hrvatske i okolinu 22. marta 2020. godine. Neposredno nakon toga aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU za reagovanje u vanrednim situacijama, za mobilizaciju šatora, kreveta, dušeka, grejača i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije kako bi se brzo dopremili u pogođena područja.

Komisija je takođe pružila podršku operacijama spasavanja i procene štete preko EU Copernicus Službi za upravljanje u hitnim situacijama. Hrvatska je podnela potpunu prijavu za pomoć iz Fonda solidarnosti EU 11. juna 2020. godine, u regulatornom roku od 12 nedelja od nastanka katastrofe.

EUSF podržava države članice EU i zemlje pristupnice nudeći finansijsku podršku nakon teških prirodnih katastrofa. Od svog stvaranja 2002. godine, Fond je korišćen za 88 katastrofa, pokrivajući niz katastrofalnih događaja uključujući, pored zemljotresa – poplave, šumske požare, oluje i suše.

Do sada su podržane 24 zemlje (23 države članice i jedna zemlja u procesu proširenja), od kojih su neke dobijale sredstva više puta, a ukupna vrednost pomoći prevazilazi 5,5 milijardi eura. Kao deo odgovora EU na epidemiju koronavirusa i prateću krizu, obim EUSF-a nedavno je proširen na najveće vanredne situacije u javnom zdravstvu i maksimalni nivo avansa je povećan sa 30 na 100 miliona evra.

Izvor: Delegacija EU u Srbiji

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti