EU dogovorila da se do 2030. godine 32 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora

Evropski parlament i članice Evropske unije dogovorili su se 14. juna da se do 2030. godine 32 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora, više nego što je inicijalno predlagano, ali manje nego što su tražili poslanici i pojedine zemlje.

Takođe je dogovoreno i da se do 2030. palmino ulje potpuno izbaci iz upotrebe u transportu.

Kompromis o novoj Direktivi o obnovljivoj energiji postignut je u ranim jutarnjim satima, iako su pregovarači ostali bez prevodilaca posle ponoći.

Detalji još nisu potpuno poznati, ali je jasno da će obavezujući cilj EU biti da se iz obnovljivih izvora proizvodi 32 odsto energije do 2030. Klod Turmes, poslanik iz Luksemburga koji je u timu parlamenta predstavljao Zelene, rekao je da dogovor predviđa i mogućnost da se 2023. razmotre i eventualno podignu ciljevi.

U prvom predlogu Evropske komisije cilj je bio da obnovljivi izvori čine 27 posto proizvodnje energije, dok je Parlament želeo da podigne na 35 odsto. Nemačka je, međutim, na ministarskom sastanku 11. juna jasno rekla da neće podržati cilj iznad 32 odsto.

Dogovor je izazvao razočaranje aktivista za zaštitu životne sredine iz Grinpisa, koji smatraju da je 32 odsto “prenisko” i da je “opasno ispod nivoa neophodnog da bi se sprečile katastrofalne klimatske promene”.

S druge srtane, Grinpis je pozdravio dogovor Parlamenta i vlada zemalja EU koji građanima, lokalnim vlastima i manjim kompanijama daje pravo da proizvode, troše, skladište i prodaju svoju obnovljivu energiju, oslobađajući ih prevelikih poreza i komplikovanih birokratskih procedura.

Dogovorom, koji se uglavnom odnosi na solarne panele na krovovima kuća i manjih fabrika, predviđeno je da se za instalaciju 25 kilovata ne naplaćuju troškovi priključivanja na mrežu.

– Ovaj dogovor, prvi put, prepoznaje pravo običnih ljudi da učestvuju u evropskoj energetskoj revoluciji i uklanja neke veoma velike prepreke u borbi protiv klimatskih promena, izjavio je Sebastijan Mang iz Grinpisa.

Jedan od ključnih aspekata dogovora je upotreba obnovljive energije u transportu, koja do 2030. godine treba da čini 14 odsto ukupno potrošene energije, što bi moglo da podstakne koršćenje električnih vozila.
U transportnom sektoru, Evropski parlament je uspeo da postigne dogovor i o postetpenom izbacivanju iz upotrebe palminog ulja.

To će verovatno izazvati nezadovljstvo Malezije i Indonezije, dva najveća proizvođača palminog ulja na svetu, koje su pretile recipročnim trgovinskim merama.

Kada su u pitanju biogoriva, dogovoreno je zamrzavanje proizvodnje biogoriva prve generacije, kao što je etanol, na nivoima koje pojedinačne članice EU dostignu 2020. U proizvodnji biogoriva druge generacije, kao što su peleti, postavljen je cilj od 3,5 posto.

Pregovori o novoj Direktivi o energetskoj efikasnosti završeni su, međutim, bezuspešno, zbog neslaganja oko glavnog cilja.

Evropski parlament nije želeo da ide ispod 32,5 odsto uštede energije do 2030, uz godišnju stopu uštede od 0,84 prosto.

Bugarska, koja trenutno predsedava EU, smatrala je da nema mandat da podrži tako visok cilj. Još je nejasno da li će Bugarska pokušati da obnovi pregovore pre kraja svog predsedavanja ili će to pitanje ostaviti Austriji, koja preuzima predsedavanje 1. jula.

Turmes je rekao da postoji šansa da se dogovor o Direktivi o energetskoj efikasnosti postigne na sastanku ambasadora članica 15. juna, pre konačne runde pregovora Parlamenta, Komisije i Saveta 19. juna.

Izvor: EURACTIV.com

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti