EPBiH: podrška za pilot projekat zasada brzorastuće vrbe

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Zeničko-dobojskog kantona iskazala je podršku pilot projektu uspostave eksperimentalnih zasada brzorastuće energetske biomase vrbe u rudnicima Koncerna EPBiH, navodi se u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Energetska biomasa vrba koristiće se za proizvodnju električne energije na postojećim termoblokovima kroz proces kosagorevanja sa ugljem čime će se smanjiti emisije ugljen-dioksida što će omogućiti rad pogona termoelektrana u narednom periodu koji predviđa plaćanje nadoknada za emisije CO2.

Nakon prezentacije projekta, premijer Vlade Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić istakao je da je smanjenje štetnih emisija i jačanje energetske efikasnosti i energetskog bilansa ovog kantona jedna od ključnih politika Vlade.

Pozdravio je i nastojanja JP Elektroprivreda BiH da kroz nove razvojne projekte stvara alternativna radna mesta za zaposlene u vremenu reorganizacije rudnika Koncerna EPBiH.

U maju 2021. godine JP Elektroprivreda BiH  je u saradnji sa E3 International na kultivisanim parcelama od ukupno dva hektara u RU “Kreka” i  RMU “Breza” uspostavila zasade brzorastuće energetske biomase vrbe, dok je  za narednu godinu planirano proširenje tasada na dodatnih 15 hektara, po pet hektara u rudnicima Kreka, Đurđevik i Breza.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti