Pretvaranje biomase u energiju i ugalj uz „zarobljavanje“ ugljen-dioksida 

Foto-ilustracija: Pixabay

Da primenom novih tehnologija industrija može pomoći zaštiti životne sredine, potvrđuju čačanska firma koja biomasu pretvara u drveni ugalj i energiju. Uz inovativne tehnologije tokom proizvodnje u ovoj firmi, nema emisije ugljen-dioksida sa efektom staklene bašte.

Oživeli su staru seosku zadrugu, uposlili lokalno stanoviništvo, koriste prirodne resurse, održive šume i različite vrste biomase, uz primenu održivih ekoloških tehnologija.

„Ukljanjamo ugljen-dioksid iz vazduha i istovremeno proizvodimo obnovljivu energiju. Praktično atome iz biljnog materijala skladištimo u drvenom uglju i nećemo ga spaliti već iskoristiti, vrlo korisno primeniti“, rekao je vlasnik preduzeća Balc Baur.

Primenom inovativnih, švajcarskih tehnologija proizvode drveni ugalj, bez nedozvoljenih toksina, koji ima široku primenu. Posebnim postupkom rada štetni gasovi ne odlaze direktno u neposredno okruženje.

„Na svaku proizvedenu tonu biočara zarobljavamo tri tone ugljen-dioksida iz atmosfere. To praktično znači da daljom primenom naših proizvoda u poljoprivredi, stočarstvu – i mi i naši korisnici doprinosimo u borbi protiv klimatskih promena, što se već u svetu vrednuje za dobijanje karbonskog kredita“, dodala je Vesna Baur.

Među retkim su firmama u svetu koje imaju sertifikat za proizvodnju biouglja koji se koristi kao dodatak za ishranu životinja.

„Na primer, ako poljoprivrednik doda samo nekoliko grama našeg proizvoda u hranu za životinje, svakog dana će dobiti dve litre mleka više, što mu donosi dodatni profit. To će se odraziti i na zdravlje krava, kvalitet stajnjaka, pa i zemljišta koje obrađuju“, objasnio je Balc Baur.

Koncept rada ove čačanske firme primenjen je u dragačevskom kraju bogatim ekološko-održivim sirovinama, a uz primenu modernih tehnologija industrija na selu, kako ističu, funkcioniše bez otpada ili štete po okolinu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti