Energetski sektor interesantan investitorima iz Velike Britanije

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom, koji ga je tom prilikom obavestio o interesu engleskih kompanija za veće prisustvo u sektoru rudarstva u Srbiji.

Kif je ukazao na to da u ovom trenutku dve engleske kompanije – Mineco i Metalfer, postižu pozitivne rezultate i naglasio da rudarstvo vidi kao veliku mogućnost za intenziviranje saradnje sa Srbijom. On je dodao da će se u oktobru održati konferencija o rudarstvu u Beogradu, na kojoj će učestvovati Velika Britanija.

Uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije, realizuju se dva projekta, preko EBRD-a – Jačanje korporativnog upravljanja u JP Elektroprivreda Srbije i drugi, preko Svetske banke, kao podrška restrukturiranju rudnika Resavica. Takođe, očekuje se i odobrenje finansiranja projekta podrške modernizaciji energetskog sektora u Republici Srbiji, kroz ekspertsku pomoć EPS-u.

Kif je takođe preneo da je Velika Britanija zainteresovana za intenziviranje saradnje u oblasti energetike, pre svega kroz projekte podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, i upotrebe novih tehnologija za smanjenje emisije uglja.

Antić je ukazao na to da je potrebno unaprediti ekonomske odnose dveju zemalja, izrazivši očekivanje da će prisustvo engleskih firmi u Srbiji biti veće. U oblasti rudarstva u Srbiji prisutne su velike multinacionalne kompanije iz Australije, Kanade, Velike Britanije, SAD, što je još jedna potvrda da je Srbija mesto gde vredi ulagati, naglasio je ministar. On je iskazao zahvalnost na pomoći koju je Velika Britanija pružila Svetskoj banci u formiranju ekspertskog tima za sprovođenje procesa restrukturiranja rudnika Resavica.

Antić je ocenio da postoji prostor za saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, i ukazao na to da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku engleskim kompanijama koje žele da realizuju projekte u saradnji sa domaćim preduzećima, kako u oblasti geoloških istraživanja, tako i u oblasti energetike.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti