Životna sredina prva tema za saradnju u regionu

Foto: Aliki Eleftheriou

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, završavajući radnu posetu Atini, razgovarao je sa grčkim poslanicima koje je predvodila Marija Triandusulu, predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Grčke i zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće Sirize.

Ministar Trivan je ocenio da je prva i najlepša tema za saradnju u regionu zaštita životne sredine jer je, kako je rekao, ona važna za svakog pojedinca, svaku državu i nije opterećena bilo kakvim hipotekama prošlosti. Kao posebno polje za saradnju istakao je klimatske promene.

Poslanik grčkih „Zelenih“ Jorgos Dimaras posebno je podvukao, a ministar Trivan se saglasio, da veliku pažnju treba posvetiti razvoju „zelene“ ekonomije i načinima na koje zaštita životne sredine može da ojača privrede u regionu i stvori nova radna mesta.

Marija Triandusulu, predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u grčkom parlamentu i zamenica šefa poslaničke grupe Sirize, istakla je da Srbija i Grčka moraju da ojačaju svoju ekonomsku saradnju, što je i dogovoreno na Solunskom samitu lidera dve zemalje Aleksisa Ciprasa i Aleksandra Vučića. Marija Triandusulu je dodala da treba unapređivati sveukupnu grčko-srpsku saradnju, uključujući i onu u zaštiti životne sredine, kao i saradnju dva parlamenata jer se, kako je istakla, radi o dva ključna naroda na Balkanu.

Sagovornici su se složili da bi životna sredina morala da bude uključena u sve sistemske i sektorske politike država.

Bilo je reči i o problemima migrantske krize, potrebi da se sve države Balkana čvršće povezuju i jačaju međusobnu saradnju u svim oblastima, a posebno u zaštiti životne sredine, klimatskim promenama, zaštiti prirode, zaštiti voda i dr.

Ministar Trivan prethodno je razgovarao sa novim grčkim ministrom zaduženim za ekologiju i životnu sredinu, Sokratisom Famelosom, koji je prihvatio poziv da do kraja godine dođe u Srbiju, predvodeći delegaciju u kojoj će biti i 20 grčkih kompanija iz oblasti životne sredine. Ministar Trivan je razgovarao i sa grčkim ministrom zaduženim za podsticaje u poljorivredi Janisom Cironisom sa kojim se saglasio da životna sredina nije trošak, nego investicia koja može da otvori mnoga radna mesta u obe zemlje.

Posle susreta sa kolegama iz nove Vlade Grčke, ministar Trivan je rekao da će Srbija pokrenuti niz ekoloških inicijativa u regionu i da će u tome imati grčku podršku.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti