Seminar za edukaciju inspektora zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan otvoriće danas obrazovni seminar za edukaciju inspektora zaštite životne sredine iz opština i gradova širom Srbije.

Unapređenje rada inspekcija je od ključne važnosti u zaštiti životne sredine u Srbiji, a ovaj obrazovni seminar organizuje Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine resornog Ministarstva koji je, uz podršku ministra Trivana, odlučio da na jednom mestu okupi inspektore iz opština i gradova širom Srbije.

Uočeni su brojni problemi u funkcionisanju inspekcija zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama – od nedovoljnih stručnih kapaciteta lokalnih inspektora, do činjenice da u 11 jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji uopšte nema ni jednog inspektora za zaštitu životne sredine.

Važećim propisima značajan deo inspekcijskog nadzora poveren je organima Autonomne pokrajine i lokalnih samouprava, što je dovelo do različitih procedura i različitih tumačenja istih odredbi propisa u praksi. Ta neujednačena primena propisa, u pojedinim slučajevima izazvala je konfuziju oko nadležnosti i nezadovoljstvo kako kod građana, tako i kod operatera – privrednika, koji su ulagali u privredni razvoj.

Zbog svega toga, Inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine već je preduzela niz mera, među kojima su i ovakvi seminari za unapređenje znanja inspektora iz lokalnih samouprava i razmenu međusobnih iskustava.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti