„Energetski i finansijski kalkulator novo ruho grada – Kruševac pametan klimatski grad“

 

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), sprovode projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene„.

U okviru „Izazova otvorenih podataka“ jedinice lokalne samouprave pozvane su da podnesu svoje inovativne predloge za unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena.

– Projektna ideja, za koju smo dobili nagradu uvodi primenu javno dostupnih podataka o energetskim karakteristikama postojećih objekata na teritoriji grada. Cilj projekta je da građanima omogući uvid u potrebne tehničke intervencije na objektima i potrebna finansijska sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti njihovih objekata, kaže Olivera Drenovac, pomoćnik gradonačelnika Kruševca za zaštitu životne sredine i dodaje da ovakve energetske intervencije dovode do smanjenja potrošnje energenata, a samim tim i do manjih troškova za građane, a pored toga, dolazi i do smanjenja emisije gasova staklene bašte, što ima direktne ekološke benefite i uticaj na klimetske promene.

Ispred grada Kruševca nagradu su primili Olivera Drenovac, pomoćnik gradonačelnika Kruševca za zaštitu životne sredine, održivi tazvoj i energetiku i Bratislav Đorđević, energetski menadžer grada Kruševca.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti