ENC iz Holandije razvio napredni sistem za održavanje vetroelektrana

ENC iz Holandije razvio napredni sistem za održavanje vetroelektranaIstraživački energetski centar Holandije (Energy Research Centre of the Netherlands – ECN) razvio je novi sistem za funkcionisanje i održavanje vetroelektrana koji značajno smanjuje troškove.

Ovaj sistem je razvijen uz pomoć podataka iz kompanije „Essent/RW“ koja prikuplja i analizira podatke iz priobalnih vetroparkova i koristi ih za kontinuirano poboljšanje strategije za smanjenje troškova za funkcionisanje i održavanje vetroparkova.

Ovi troškovi čine oko 25 odsto troškova priobalnih vetroelektrana, a uz pomoć novog sistema mogu se smanjiti za trećinu u periodu od 10 godina. Podaci iz vetroelektrana se prikupljaju, analiziraju i sortiraju u pametnu bazu podataka zahvaljujući kojoj se planira broj potrebnih brodova, broj ljudi u timu za održavanje, rezervne komponente i kada treba vršiti redovno održavanje.

Inače, preventivno održavanje vetroelektrana može da spreči kvarove i oštećenja što utiče na smanjene troškova.

Gospodin Glen Donnelly iz Istraživačkog energetskog centra Holandije izjavio je da ovaj sistem može dovesti do značajne uštede i sprečiti da vetroelektrane neočekivano prestanu da rade.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti