EMS kupio dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema

Foto: EMS

Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“, po odluci Vlade Republike Srbije, kupilo je 12. januara 2021. godine, na Montenegroberzi, dodatnih pet procenata akcija Operatora prenosnog sistema Republike Crne Gore – „Crnogorski elektroprenosni sistem“ A.D. (CGES).

EMS AD ovim je postao vlasnik ukupno 15 procenata akcija te kompanije. Кupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra (zaokruženo na četiri decimale) po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 evra. Akcije su kupljene od malih akcionara.

Podsetimo, EMS AD je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 procenata akcija.

Кupovina dodatnih akcija privrednog društva „Crnogorski elektroprenosni sistem“ AD u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS A.D. ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

EMS AD intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Republike Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

Na teritoriji Republike Srbije kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora.

Кupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera.

Izvor:  EMS AD

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti