Emisije ugljen-dioksida smanjene za petinu

Kako saznaje Nova ekonomija, dnevne globalne emisije ugljen-dioksida pale su za 17 odsto u aprilu u poređenju sa istim mesecom prošle godine, tokom vrhunca sprovođenja međunarodnih mera za sprečavanje koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u časopisu „Nature Climate Change“ koje prenosi Axios.

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako istraživači kažu da će se nivo emisije gasova staklene bašte postepeno povećava kako se restriktivne mere postepeno budu ukidale, procenjuju da će njihova ukupna količina ove godine biti od četiri do sedam odsto niža u odnosu na 2019. godinu, što bi bilo najveće godišnje smanjenje od kraja Drugog svetskog rata.

Smanjenje ukupnih emisija zavisi od toga koliko brzo se ukidaju mere zabrane kretanja i okupljanja, kao i od toga koliko brzo će se ekonomske aktivnosti u potpunosti obnoviti.

Primera radi, emisija ugljen-dioksida u Kini u aprilu je pala za 242 megatona, u Sjedinjenim Američkim Državama pala za 207, a u Indiji za 98 megatona.

Skoro polovina smanjenja emisija prošlog meseca posledica je pada zagađenja koje nastaje zbog saobraćaja, jer su ljudi, zatvoreni u svojim domovima, vozili manje, a da pad zagađenja izazvan avio-saobraćajom čini svega desetinu te količine.

Istraživači ukazuju da je smanjenje ukupnih emisija koje se očekuje 2020. godine „uporedivo sa stopama smanjenja potrebnim iz godine u godinu tokom narednih decenija da bi se klimatske promene ograničile na globalno zagrevanje od 1,5 stepeni Celzijusa“, što je u rangu sa ciljevima postavljenim u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti