Elektroprivreda BiH instalirala punjač za električna vozila

Foto: Akta.ba

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punjač za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva, a čije su prednosti brojne.

To preduzeće za početak je počelo koristiti dva električna vozila koja su predstavili u okviru trodnevnog sajma energetike “Energa“, u sklopu konferencijskog dijela „Dani Elektroprivrede BiH“.

Iako takav automobil košta znatno više, npr. ako je dizel 50.000 KM, električni je više od 90.000 KM, u ime EPBiH -Sektora za strateški razvoj, Adnan Bosović je kazao da je ovakve automobile znatno jeftinije održavati, a da na 100 kilometara troše do dve KM električne energije.

– Cena će svakako padati masovnom proizvodnjom, ali za početak sve razvijene zemlje, pa i susjedna Hrvatska, uvele su podsticaje za ovakve automobile, jer su prepoznale prednosti – rekao je Bosović i naglasio da sve elektroprivrede Evrope vide sektor transporta kao novo tržište.

Pojasnio je da postoje tri vrste punjenja koje podržava gotovo svaki električni automobil.

Prvi je tokom noći, putem kućne utičnice, drugi, kakav je i ispred Direkcije Elektroprivrede, je srednje brzi punjač putem kojeg se automobil puni nekoliko sati, a treći je ultra brzi način koji automobl puni za dvadesetak minuta.

– Ovo su automobili budućnosti i u svetu je njihova zastupljenost svake godine 50 posto veća – dodao je Bosović.

Rekao je da će punionica koju je Elektroprivreda stavila na raspolaganje besplatno biti dostupna do daljnjeg, u promotivne svrhe.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti