Poljaci polako prelaze na američki gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvi brod – tanker s tečnim prirodnim gasom iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je u Poljsku kao deo napora da se smanji zavisnost zemlje i regiona od Rusije

To je prva isporuka gasa iz SAD Istočnoj i Severnoj Evropi, gde se gradi nova mrežu izvora energenata i za transport gasa.

Prošle godine, Poljska je otvorila svoj prvi terminal za tečni prirodni gas, ili LNG, u Svinujšćiju, na obali Baltičkog mora, da bi mogla da dobija takav gas od udaljenih dobavljača kao što su SAD ili Katar, koji je već obavio neke isporuke.

Tokom svečanog dočeka američkog tankera Clean Ocean, premijerka Beata Šidlo je izjavila da je to istorijski trenutak koji poboljšava energetsku bezbednost u regionu.

– Danas Poljska može reći da je bezbedna i suverena i zbog toga što ima tako divne investicije, kao LNG terminal. Dani kao ovaj čine istoriju – rekla je Šidlo i pozvala SAD da razviju „veću i efikasniju saradnju“.

Čitav ovaj region pokušava da smanji zavisnost od Rusije koja je ponekad koristila svoj izvoz gasa da izvrši politički pritisak. Planiraju da dovoze gas iz Severnog mora, kao i da povećaju vlastitu proizvodnju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Stejt department SAD navodi u saopštenju da je izvoz LNG „podrška radnim mestima u Americi, nižim cenama energije za naše partnere u inostranstvu, a doprinosi i ciljevima energetske bezbednosti u Evropi koristeći pouzdane, tržišne dobavljače“, prenosi B92.

Zvaničnici nisu otkrili veličinu isporuke ili troškove posla koji je napravljen s hjustonskom firmom Cheniere Energy.

SAD su bogate gasom iz škriljaca i izvoze gorivo južnim evropskim zemljama kao što su Španija i Turska, ali još uvek ne i zemljama na severu kontinenta. Druga isporuka iz SAD Poljskoj se očekuje ovog leta.

Poljski zvaničnici su takođe nagovestili da postojeći sporazum o dobavljanju gasa iz Katara nije poremećen najnovijim događajima tokom kojih su neke bliskoistočne države prekinule diplomatske odnose s tom zemljom.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti