Električni automobili prete da nadmaše automobile sa konvencionalnim motorima

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema izveštaju agencije Energeia i Australijske agencije za obnovljivu energiju (ARENA), električni automobili će se za šest godina izjednačiti s konvencionalnim automobilima kada je reč o dometu i brzini punjenja.

Australija zaostaje kada je reč o prodaji električnih automobila, jer oni danas čine 0,1 posto tržišta. Problem ove zemlje je i što nije gusto naseljena pa se nameće i problem infrastrukture.

Nije novost da će niže cene, brže punjenje i široka mreža stanica za punjenje omogućiti električnim automobilima da nadmaše automobile s konvencionalnim motorima, samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi u zemljama širom sveta.

Prognoze govore da će prodaja električnih automobila polako rasti u narednih 10 godina, a potom će se taj rast ubrzati od 2027. godine. To je osnovni scenario bez dodatne podrške.

Ako vlade uvedu podsticaje, prodaja bi mogla biti ubrzana najranije 2021. godine. Plug-in automobili bi do 2030. godine zauzimali 50 posto tržišta, a do 2050. bi 90 posto cele flote bili električni automobili.

Proizvođači automobila već duže vreme najavljuju da će prestati proizvoditi vozila koja koriste samo motore sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da je tranzicija na električne automobile neizbežna.

Milisav Pajević

Izvor: Energetika.ba / Klix.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti