“Ekosekund” dobio privremenu zabranu tretiranja opasnog otpada

rsz_ulje_vest ekosekund

Početkom avgusta ove godine Republička inspekcija za zaštitu životne sredine donela je odluku da se kompaniji “Ekosekund” d.o.o. iz Beograda privremeno zabrani obavljanje tehnološkog postupka tretmana korišćenja rabljenih ulja dok se ne ispita štetno dejstvo na okolinu svih proizvoda, poluproizvoda i sirovina ove firme.

“Ekosekund” d.o.o. angažovao je tri ispitivača (“Jugoinspekt Beograd, “NTC NIS-Naftagas” d.o.o. i “Institut za zaštitu na radu” a.d. Novi Sad) da ispitaju štetno dejstvo otpadnih ulja, i rezultate dostavio Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

“Jugoinspekt Beograd” ispitao je otpadna ulja RU-10 i RU-68 prema Pravilniku o uslovima, načinu i postupku upravljanja otpadnim uljima i utvrdio da su u skladu sa ovim pravilnikom. Takođe je utvrđeno da otpadna ulja mogu da se predaju samo operaterima koji poseduju licencu za termički tretman otpada, kao što su cementare.

Kompanija “NTC NIS-Naftagas” d.o.o. obavila je ispitivanja prema Pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tehnička goriva naftnog porekla, ali nije dat nikakav komentar.

“Institut za zaštitu na radu” a.d. Novi Sad ispitao je RAN i lako isparljive organske materije uzorka koji je dostavio operater “Ekosekund” d.o.o, a u izveštaju su prikazane samo metode ispitivanja i nađene vrednosti.

Oplatol (ulje za odvajanje kalupa u građevinarstvu) nijednom nije ispitano zbog toga što nijedan od ispitivača nije akreditovan za njegovo ispitivanje.

Nakon svih dostavljenih izveštaja Republička inspekcija za zaštitu životne sredine donela je rešenje o privremenoj zabrani obavljanja tretmana opasnog otpada kompaniji “Ekosekund” d.o.o. iz Beograda dok se ne izvrši revizija dozvole.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine 28. avgusta ove godine započelo je reviziju dozvole ovog operatera.

Kompanija “Ekosekund” d.o.o. neće moći da se bavi tretmanom opasnog otpada dok ne uskladi svoj rad sa Zakonom o upravljanju otpada.

Inače, ova kompanija se bavi reciklažom korišćenog i motornog ulja, prerađuje zauljene otpadne vode, emulzije, sredstva za obradu metala, zasićene odmašćivače…

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti