Ekološki, ali ružni do bola

Zašto o električnim automobilima samo hvalospevi? Te ekološki su, te lepi su, te dobri su! Evo ja sebi dajem apsolutno pravo da ih šejmingujem (izvinjavam se na odabiru reči), i to u pogledu njihovog izgleda, dokle god me neko ubedi da je tehnologija toliko napredovala pa automobili imaju emocije i rone suze iz farova.

Japanski LF 30 

Foto: Tviter skrinšot

Znate kako se od električnog automobila očekuje da nas sam pogled na njega vodi u budućnost, samo ne znam zašto se svi napori da se stvori futurističko električno vozilo zapravo završe ružnim električnim vozilom.

Tvorac koncepta LF 30, Jošihiro Sava, zasigurno je postigao da u tehnološkom smislu ovo vozilo bude besprekorno, ali je u estetskom, makar koliko me oči služe, zakazao.

Znala sam da mi je ovo udubljenje sa bočne strane odnekud poznato, samo nisam isprva mogla da se setim odakle. Da, sličan detalj imao je moj Ford, nastao dok sam se, kao vozač početnik, nespretno provlačila između nekakvih stubova. U rikverc!

Ne Jošihiro, ova finesa ne deluje kao nešto što bi futuristički automobil trebalo da ima. Ipak, super je što mojim kritičarima, koji mi do dana današnjeg nisu oprostili udubljenje na Fordu, sada mogu da pokažem ovu sliku uz objašnjenje da su udubljenja na autu novi trend i odraz sofisticiranosti.

Idemo dalje.

Teslin Sajbertrak 

Foto: Tviter skrinšot

Ni ti nisi „crveno slovo“ Elone Mask! Na stranu impresivne performanse tvog Sajbertraka na koji si toliko ponosan, jer je on ružan kao grob.

Iako je minimalizam prva zapovest u teslinom jevanđelju, malo organskih linija ne bi škodilo jer je ovo električno vozilo toliko minimalističko da se pitate da li uopšte gledate u auto ili u veliku stenu.

„Pik-ap vozila nisu menjana 100 godina, zato smo mi tu da ponudimo nešto novo, nešto što svet nikada nije video“, reče Mask prilikom prvog predstavljanja ove grdosije.

Okej, niko ti ne spori da si inovativni genije, ali da li si ti uopšte video svoj auto? Zamislite da se vozite uz laganu muziku, sve je naizgled normalno, a onda pored vas projuri apokaliptični Sajbertrak. „To je to, napali su nas vanzemaljci! Svi u zaklon!“

Šta je, za ime Boga, moglo da inspiriše Maska da napravi ovu monstruoznost? On veli da ga je nadahnuo auto Lotus Espirit iz filma o Džejmsu Bondu, ali, ako mene pitate, nije se mogao ugledati na ružniji auto. Ipak, koliko god Lotus bio nakaradan, Sajbertrak je po pitanju ružnoće teško prevazići.

Nisan pivo 2

Foto: Tviter skrinšot

Sada sam već sigurna da neko tajno društvo organizuje takmičenje najružnijih električnih automobila, jer kako biste drugačije objasnili ovoliko modela čiji tvorci ne znaju za reč „lepo“?

Nisan pivo 2 je tragičan pokušaj da se dobije savršeno vozilo za gradsku vožnju. Zamislite samo – kabina se okreće za 360, a točkovi za 90 stepeni! To znači da možete da se krećete u svim pravcima, a bočno parkiranje bilo bi mačiji kašalj čak i za mene.

I pored svih navedenih kvaliteta, Nisan pivo 2 ostao je na nivou koncepta, a teško da će se ikada naći u masovnoj proizvodnji. Pogled na njega objašnjava i zašto:

Da li sebe zaista možete da zamislite kako se vozikate u autiću koji liči na malog oktopoda, ili pauka, ili vanzemaljca? I zamislite samo tog nesrećnog policajca koji se dvoumi da li da vas zaustavi zato što ste prekoračili brzinu ili zato što vozite neidentifikovani objekat.

Šalu na stranu, jasna mi je uloga ovakvih projekata jer su oni tu da industriji električnih automobila otvore nove horizonte. Tu pre svega mislim na nove tehnološke mogućnosti, ali što se izgleda tiče, možda ipak nismo savladali estetiku budućnosti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti