EKIP će nadzirati instalaciju baznih 5G stanica u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Unsplash (Macau Photo Agency)

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP) će propisati i praktično nadzirati instalacije 5G baznih stanica, čija je izgradnja planirana tokom naredne godine u Crnoj Gori.

“Agencija planira da tokom 2021. godine obezbedi izradu stručno naučnog dokumenta koji će pružiti smernice za procenu u kojim scenarijima je instalacija 5G baznih stanica moguća bez detaljnih analiza, kada je potrebno sprovesti detaljne analize i na koji način, a u kojim situacijama nije moguća instalacija 5G bazne stanice na planiranoj lokaciji”, navodi se u Planu rada za 2021. godinu koji je početkom nedelje dobio „zeleno svetlo“ od crnogorske Vlade.

Buduće 5G mobilne mreže, kako se navodi u dokumentu, “u poređenju sa konceptom planiranja i implementacije mreža prethodnih generacija, će zahtevati znatno gušću prostornu distribuciju baznih stanica.”

Ovo se odnosi i na instalaciju baznih stanica unutar objekata gde ljudi borave, a u nekim scenarijima biće potpuno drugačiji način korišćenja mreže.

U pitanju je veliki broj povezanih uređaja u neposrednom životnom i radnom okruženju, mrežni interfejsi koji se nose uz ili se implantiraju u ljudsko telo i slično”, dodaje se u ovom važnom dokumentu.

Takođe, za realizaciju 5G mobilnih mreža planirano je korišćenje frekvencijskih opsega koji su identični ili bliski opsezima koje koriste postojeće mreže, ali i opsega milimetarskih talasa, koji se po prvi put koriste za ove namene.

Izvor: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti