EIB finansira izradu plana održivog javnog prevoza u Nišu

Foto-ilustracija: Unsplash (Stanislav Kondratiev)

Evropska investiciona banka (EIB) će finansirati pripremu plana za održivi javni prevoz u Nišu sa pola miliona evra kako bi saobraćaj u ovom gradu postao efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji, saopštila je EIB.

Krajnji cilj je održiva, visokokvalitetna i dobro integrisana saobraćajna mreža, a sve to imajući u vidu postojeće navike korisnika, kao i tendencije i strateške ciljeve opštine.

Plan održivog javnog prevoza i investicije koje će se njime generisati pomoći će Nišu da se razvija i učiniti ga privlačnijim mestom za život i ulaganja, stoji u saopštenju EIB.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu, rekla je da je jedan od prioriteta EIB, kao klimatske banke Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

„Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili se putuju u Niš, kao i ekonomske koristi koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova koje donosi urbani razvoj i klimatske promene i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života”, istakla je Pavlova.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da se Niš kao grad intenzivno širi i razvija, a to se odnosi i na frekvenciju saobraćaja te će plan održivog gradskog prevoza omogućiti da se saobraćajna mreža uskladi sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima grada Niša.

„Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo našu saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora. Ovakva vrsta podrške i rezultati koje ćemo postići zajedno biće nam veoma dragoceni u narednom periodu”, precizirala je Sotirovski.

Tehnička pomoć biće pružena u okviru Tima Evropa i zajedničke Inicijative za finansiranje urbanih projekata, koju su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) pokrenule radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.  Očekivani benefiti tehničke pomoći su i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora koji prolazi kroz grad.

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Evropske investicione banke i Niša predstavljaće okvir za obimnije investicije u saobraćajnu mrežu grada u budućnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti