Egipat gradi najveći solarni park na svetu

Foto: pixabay

Egipat ima prirodni potencijal da postane jedna od vodećih zemalja kada je reč o obnovljivim izvorima energije, sa izobiljem tri prirodna elemnenta za proizvodnju čiste enrgije: sunčevom svetlošću, vetrovima i rekama.
Uprkos tome, Egipat ne uspeva da obezbedi stabilan izvor električne energije svojoj rastućoj populaiji. Ova zemlja uvozi gas iako ima najveću rafineriju nafte u Africi ali skoro najavljeni projekat obećava da će transformisati Egipat u proizvođača čiste energije izgradnjom Benben solarnog parka.

Ovaj ambiciozni poduhvat ima za cilj da bude najveći solarni park na svetu i da proizvodi između 1.6 i 2GW solarne energije do sredine 2019. godine. Egipatski zvaničnici procenjuju da će ovaj projekat obezbeiti oko 20% električne energije u zemlji do 2020. godine što znači da će snadbevati 350 000 egipćana čistom energijom.

Benben kompleks sastojaće se od 32 solarne elektrane koje će se protirati na 37 kvadratnih kilometara.
„Potencijali su ogromni,“ rekla je Lamja Jusef, direktorka privatnog sektora iz egipatske kompanije koja se bavi proizvodnjom električne energije. „Zbog velikog porasta populacije potrebne su velike investicije u infrastrukturu ali njih vlada ne može da obezbedi. Iz tog razloga neophodne su investicije privatnog sektora.“

Reforme u energetskom sektoru otvorile su vrata za privatne investicije što će dalje stvoriti još poslova u zelenoj ekonomiji. U zavisnosti od investicija procenjuje se da će projekat koštati između 3.5 i 4 milijarde dolara.

Poslednjih godina Egipat je ulagao napore u razvijanje kapaciteta za proizvodnju čiste energije. Blumbergov godišnji klimatski izveštaj u kome se rangiraju zemlje i njihov napredak u sektoru čiste energije, pokazao je da je Egipat skočio za 23 mesta dospevši na mesto 19 od ukupnih 71. Prema ovom izveštaju Egipat je druga po redu zemlja sa najbržim progresom u sektoru čiste energije.

Milan Zlatanović

Izvor: egyptindependent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti