EBRD Srbiji namenio do 750 miliona evra za podršku preduzetnicima

Foto: Wikipedia/Sdrawkcab

Kako prenosi Nova ekonomija, Evropska banka za obnovu i razvoj odobriće veća sredstva od ranije planiranih za pomoć kompanijama u Evropskoj uniji. Zapadnom Balkanu namenjeno je zajedno sa kapitalnim ulaganjima od 1,3 do 1,5 milijardi, a Srbiji između 700 i 750 miliona evra, kazala je za N1 direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Od iznosa namenjenog našoj zemlji, oko 40 odsto novca će biti usmereno kao podrška preduzećima zbog situacije sa pandemijom koronavirusa. Za domaća preduzeća opredeljeno je oko 400 miliona evra, a za kredite mogu da apliciraju pored mikro, malih i srednjih firmi i velike kompanije.

Kreditni uslovi zavisiće od sektora proizvodnje i rizika, za obrtna sredstva krediti će se davati na najviše dve ili tri godine, a za investicije od pet od sedam godina.

„Već imamo potražnju od naših partnerskih banka od 200 milona evra i očekujemo da ćemo ove kreditne linije potpisati da kraja juna. To je samo početak. Očekujemo da ćemo pružiti i nove kredite linije do kraja godine. Znači, 200 za početak i videćemo kakva će biti dalja potražnja banaka. Trenutno imamo osam ili devet projekata, od toga samo su samo dva preduzeća tražila kredit za obrtna sredstva, a ostali nastavljaju da investriraju“, kaže Hargitai.

Od ukupne sume namenjene Srbiji, oko 150 milona predviđeno je za državna preduzeća.

„Za javni sektor planirano je 150 milona. Imamo projekte koji su u pripremi, to su kapitalna ulaganja. U kontaktu smo sa gradovima i komunalnim preduzećima, da ukoliko bude potrebno uključimo i mogućunost kreditiranja za obrtna sredstva“, navodi ona.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti