“Duh istoka” u srcu Beograda

Foto: Wikipedia (Gmihail)

U samom centru Beograda, ušuškana je jedinstvena oaza zelenila i mira. Botanička bašta “Jevremovac” mesto je na kom se mogu videti biljke i drveće iz svih krajeva sveta. 

Osnovana je davne 1874. godine, na inicijativu čuvenog naučnika i profesora botanike Josifa Pančića. Prvobitno se nalazila na Dorćolu, uz obalu Dunava, međutim zbog poplava, dve su uništile ceo biljni fond, premeštena je. Zahvaljujući kralju Milanu Obrenoviću, koji 1889. godine poklonio svoje imanje nasleđeno od dede Gospodara Jevrema Obrenovića, Botanička bašta se danas nalazi u samom centru grada. Njegova želja je bila da se Bašta nazove po njegovom dedi “Jevremovac”.

Za ovaj prostor je veoma značajna i 1892. godina kada je kupljena velika staklena bašta, u to vreme najlepša i najveća u ovom delu Evrope. Izgrađen je u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. U stakleniku se nalazi oko 1.000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka.

Botanička bašta se prostire na oko pet hektara, otvoreni deo je podeljen na 14 površina koje čine zasebne celine. Više od 1.300 vrsta biljaka grupisano je i geografske i ekološke celine. Ovo mesto je jedinstvena prilika da posetioci na jednom mestu vide decenijama stare brestove, stabla kavakaskih zelkova, kestena, borova, kedrova, čempresa, sekvoje, Gingo biloba, kao i stabla hrasta lužnjaka stare oko 140 godina. 

Foto: Wikipedia (Zoran Cvetkovic)

Posebnu celinu u Botaničkoj bašti “Jevremovac” čini Japanski vrt. Osmišljen i napravljen je tako da se u potpunosti uklopi u pejzaž, čuvajući i negujući umetnost kreiranja tradicionalnih japanskih vrtova. 

Prema narodnom verovanju Japanaca u kamenu prebivaju duhovi, voda je simbol okeana, dok biljke imaju posebnu simboliku. Ovi osnovni elementi su prisutni u japanskim baštama, i posebno su ukomponovani u ambijent “Jevremovca”.

Japanski vrt se prostire na 20 ari, ima jezerce koje se puni vodom iz izvora bašte i pun je biljaka iz ove nam daleke zemlje.

Trešnjino drvo u Japanu predstavlja simbol večite mladosti i proleća i kada je u punom cvetu u Botaničkoj bašti se organizuje tradicionalna manifestacija “Duh istoka”. Na jedinstven način, od 16. do 21. aprila, svi posetioci ove oaze mira imaće priliku da vide izložbe, posete predavanja i radionice i čuju jedinstvenu poeziju koja na svojstven način predstavlja tradiciju i kulturu dalekog istoka. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti