Duda i Tusk protiv Severnog toka 2

Duda-i-TuskPredsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk složili su se da je dogradnja ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, projekt „Severni tok 2“, politički i ekonomski neopravdan, preneli su poljski mediji. „Kada je u pitanju Severni tok stav Poljske se ne menja. Mi smatramo da je to ekonomski neopravdana investicija, ona sa ekonomijom nema ništa zajedničko. Rekao bih radije, ona je ekonomski negativna, pre nego pozitivna“, kazao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tuskom.

Duda je postavio pitanje čemu uopšte Severni tok 2 kada nisu u potpunosti iskorišćenini kapaciteti postojećih gasovoda. „Odgovor je sledeći – ta investicija je nažalost politička. Ubeđeni smo da ne samo da ima politički karakter već nije ni u skladu sa evropskom legislativom, podriva energetsku solidarnost u Evropi, udara na energetsku bezbednost ne samo Poljske, već i Ukrajine, Slovačke i drugih zemalja“, rekao je Duda. Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk ocenio je doprinos Poljske kreiranju strategije energetske bezbednosti Evropske unije.

„Drago mi je da smo u tom pitanju našli zajednički jezik. Takođe i kada je reč o Severnom toku 2, naše ocene su vrlo slične, da ne kažem iste“, kazao je Donald Tusk. Protiv dogovora Gasproma i zapadnih koncerna o dogradnji Severnog toka protestuje, pored Poljske, oštro i Slovačka koja bi zaustavljenjem tranzita gasa preko Ukrajine na Zapad i izvozom preko baltičkog gasovoda takođe izgubila status tranzitne zemlje i ostala bez stotina miliona evra prihoda od prenosa gasa zapadnim potrošačima. Baltički gasovod ne sviđa se ni Češkoj, pošto se plaši da bi obustava trazita ruskog gasa bila ekonomski i politički fatalan udarac za Ukrajinu.

Izvor: www.n1info.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti