Drugi sastanak povodom realizacije BLUE LAND projekta

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Partneri na Projektu BLUE LAND koji realizuju Crna Gora, Italija i Albanija, u oblasti ribarstva, s ciljem uspostavljanja zajedničkog modela upravljanja priobalnim i morskim biodiverzitetom, njegove zaštite i održivog korišćenja, održali su drugi radni sastanak u Porto Muzeju Tricase u Italiji.

Cilj održanog sastanka u Međunarodnom centru za napredne mediteranske agronomske studije (CIHEAM) bio je razmena iskustva i usklađivanje naučnih i tehničkih znanja između partnera na projektu.

Ovaj radni sastanak je prvi korak u kreiranju prekograničnog modela upravljanja i zaštite morskim i priobalnim resursima projektom prepoznatih teritorija koji će dalje voditi ka kreiranju i prepoznavanju „plavih oaza“ u Otranto-Santa Maria di Leuca – Italija, Himara-Porto Palermo-Albanija, područje reke Bojane – Crna Gora.

Na sastanku su utvrđeni koraci za dalji razvoj projekta. Ocenjeno je potrebnim utvrditi ciljane oblasti koje će biti identifikovane na osnovu ekoloških i socio – ekonomskih karakteristika.

Oblasti će biti precizno mapirane od strane projektnih partnera, što će omogućiti strateško postavljanje naknadnih upravljačkih aktivnosti i uključivanje odgovarajućih zainteresovanih strana koje će zauzvrat osigurati široko učešće u procesu.

Takođe, eksperti na projektu su predstavili i nove pristupe za izradu plana upravljanja za područja obuhvaćena projektom, kao i potrebu za Web GIS platformom kako bi rezultati projekta bili dostupni svim zainteresovanim stanama i građanima.

Projekat pod nazivom „Zajednički participativni model upravljanja i instrument za zaštitu i očuvanje priobalnog i morskog biodiverziteta i unapređenje održivog korišćenja morskih obalnih resursa – BLUE LAND“ deo je INTERREG IPA II prekograničnog programa saradnje tri zemlje. Zvanično, realizacija projekta počela je početkom maja.

Ispred Crne Gore, partneri u ovom trilateralnom projektu su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvojaDirektorat za ribarstvo i Univerzitet Crne GoreInstitut za biologiju mora iz Kotora.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti