Domaćinstva ipak neće plaćati eko-taksu?

Foto-ilustracija: Pixabay

Postoji mogućnost da se odluka o plaćanju eko-takse na godišnjem nivou za fizička lica u iznosu od 1.200 dinara ipak izmeni. Sprovođenje odluke planirano je za sam početak naredne godine. Ukoliko ova odredba bude modifikovana, građani Srbije neće plaćati taksu kao zagađivači životne sredine.

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja, a jedna od novina koju nam njeno usvajanje donosi je i eko-taksa za domaćinstva u godišnjem iznosu od 1.200 dinara koja se primenjuje od 1. januara 2020. godine. Uredbom su definisani i uslovi za umanjenje nameta, kao i kriterijumi koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu.

Premijerka Ana Brnabić je za srpske medije izjavila da će u ponedeljak biti doneta izmena ove odredbe. Eko-taksu neće plaćati ne samo građani koji imaju centralno grejanje, nego ni ostali.  Uz to, biće izmenjena i odluka koja se odnosi na delatnosti koje imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu, naročito u oblasti poljoprivrede.

U uredbi je određeno koliko će iznositi naknada u zavisnosti od stepena negativnog uticaja na životnu sredinu prema aktivnosti pravnih lica i preduzetnika, te je izvršena podela na veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu. U delatnosti koje imaju veliki uticaj na životnu sredinu spadaju prozvodnja gasa i distribucija gasovodima, proizvodnja plemenitih i obojenih metala, građevinskih materijala od gline, betona, cementa i gipsa, proizvodnja hemikalija i plastične mase, eksploatacija uglja, kao i proizvodnja prehrambrenih proizvoda.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti