Dogovorena saradnja Srbije i Egipta na rešavanju ekoloških pitanja

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je juče sa ambasadorom Egipta Amrom Alguvejlijem o daljim zajedničkim koracima u razvijanju i konkretizaciji saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na sastanku je konstatovano da ova oblast predstavlja široku osnovu za zajedničke projekte, razmenu iskustava, znanja i ideja i mogućnosti za obostrani napredak, na temelju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Egipta.

Trivan je naveo da je Srbija veoma zainteresovana za saradnju i investiranje, posebno kada je reč o odgovoru na klimatske promene, ekološka rešenja i iskustvo u zaštiti prirodnih dobara i zaštićenih područja, uvođenju koncepta pametnih gradova i drugim pitanjima koji se odnose na bolje okruženje i zdraviji život građana.

Alguvejli je naglasio da je za Egipat veoma značajno to da sa Srbijom razvija saradnju u svim oblastima, posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti i oblast zaštite životne sredine.

On je ukazao na to da su zajedničko učešće dveju zemalja u međunarodnim forumima i organizacijama i osnivanje zajedničkih ekonomskih tela dobar osnov za dalje razvijanje investicionih mogućnosti i saradnje na rešavanju ekoloških pitanja.

Prema njegovim rečima, Egipat je zainteresovan za iskustva Srbije kada je reč o regionalnoj inicijativi za pošumljavanje u borbi protiv klimatskih promena, koja može pomoći u merama protiv dezertifikacije.

Tokom susreta postignut je dogovor o tome da u narednom periodu bude potpisan memorandum o razumevanju Srbije i Egipta u oblasti zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti