Dobrovoljno vatrogastvo ima budućnost u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom zajedničke pokazne vežbe Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz ovog grada, da dobrovoljno vatrogastvo ima budućnost u Srbiji.

Foto: Vlada Republike Srbije

Stefanović je, uz zahvalnost vatrogascima dobrovoljcima i profesionalcima što su se opredelili za ovu plemenitu profesiju, istakao da je u Zrenjaninu od početka godine bilo 25 intervencija, u kojima su zajedno učestvovali i profesionalni vatrogasci i članovi dobrovoljnih društava.

Dobrovoljna vatrogasna društva u ovom gradu imaju tradiciju dugu više od dve stotine godina, koja i danas imaju više od 2.400 članova.

U svakom naseljenom mestu postoji vatrogasni dom i ozbiljan broj vatrogasnih vozila, što grad Zrenjanin čini uzorom, rekao je Stefanović,.

Ministar je podsetio i na to da je novi Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu donet upravo u saradnji sa svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Srbiji i da Sektor za vanredne situacije MUP-a radi intenzivno na tome da bi se oživela ova institucija.

„Sektor za vanredne situacije do kraja godine će imati najveći broj vatrogasaca u poslednjih deset godina. Nastavićemo i sa zanavljanjem vozila za vatrogasce, a ona koja nisu više u eksploataciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova doniraćemo upravo dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kako bismo ojačali i njihove kapacitete“, naveo je ministar.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je iskazao posebnu zahvalnost ministru Stefanoviću koji je, kako je rekao, prepoznao značaj dobrovoljno-vatrogasnih društava i koji je najzaslužniji za donošenje Zakona o dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

„Dobrovoljni vatrogasci i pripadnici profesionalnih vatrogasaca sjajno sarađuju u našem gradu. Mi se trudimo da održavamo i opremu i naše objekte i tako će sigurno biti u narednom periodu“, podsetio je Janjić, dodavši da na teritoriji grada Zrenjanina funkcionišu čak 23 dobrovoljna vatrogasna društva u sastavu Vatrogasnog saveza Grada Zrenjanina.

Stefanović je danas uručio i rešenje o unapređenju u čin generala policije Predragu Mariću, načelniku Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Takođe, on je obišao i Policijsku upravu u Zrenjaninu gde je razgovarao sa policijskim službenicima o njihovim rezultatima u suzbijanju kriminala, ali i unapređenju uslova njihovog rada, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti