Do kraja 2015. godine novi tender za deponiju „Keleš“

deponija vinca kurir.rs

Direktor Regionalne agencije „Jug“ gospodin Bojan Avramović u intervjuu za Večernje novosti izjavio je da će do kraja ove godine biti raspisan novi tender za dodelu koncesije za deponiju „Keleš“.

Kako je istakao, da bi se izbegla siuacija koja je nastala kod prethodnog tendera prvo će se razmatrati finansijski kapaciteti, a zatim tehnički uslovi. Pored navedenih uslova važnu ulogu pri izboru projekta će imati  tehnološko rešenje koje treba da bude u skladu sa očuvanjem životne sredine. Dodao je i da je potrebno da cena deponovanja za potrošače ne poskupi više od 50 odsto.

Regionalna razvojna agencija „Jug“ raspisala je 28. maja 2015. godine javni poziv za koncesionara koji će izgraditi i upravljati Regionalnim centrom za upravljanje otpadom u opštini Doljevac „Keleš“. Bilo je predviđeno da kompanija koja bude pobedila na tenderu izgradi regionalni centar za upravljanje otpadom i pet transfer stanica u opštinama Ražanj, Aleksinac, Sokobanja, Gadžin Han i Svrljig. Koncesija traje 25 godina, a kriterijum za izbor koncesionara bio je ekonomski najpovoljnija ponuda.

Tendersku dokumentaciju otkupile su četiri kompanije, a pristigla je samo jedna ponuda vrednosti 23 miliona evra konzorcijuma koji predvodi španska kompanija „Urbaser“. Međutim, postojala je neusaglašenost između bankarske garancije i ugovora o konzorcijumu, tako da je ponuda odbijena.

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Keleš“ odlagaće se preko 82 hiljade tona otpada godišnje iz osam okolnih lokalnih samouprava.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti