„Djuk Enerdži” razvio sistem radara za zaštitu leteće faune

vetrenjace pticeU SAD-u je procenjeno da su vetrenjače odgovorne za smrt gotovo 85 orlova u periodu od 1997. godine do danas, dok u svetu približno 600.000 ptica godišnje izgubi život na vetroturbinama.

Zlatni orlovi su zaštićena vrsta u SAD-u još od 1962. godine i međunarodno zaštićena leteća fauna, zbog čijeg stradanja će kompanija „Djuk Enerdži” (Duke Energy) morati da plati kaznu od milion dolara jer je proglašena krivom za stradanje velikog broja ptica na njihovom vetroparku u Vajomingu. Prema rečima suda, 160 ptica, od čega 14 zlatnih orlova, izgubilo je život od strane 176 vetrenjača u Vajomingu u periodu od 2009 do 2013. godine.

Inače „Djuk Energi” je jedna od najvećih kompanija sveta u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koja se pored vetroparkova orijentiše i na izgradnju solarnih postrojenja, i snabdeva strujom gotovo 7,2 miliona američkih domaćinstava.

Ovaj slučaj stradanja ptica od strane vetrenjača je prvi koji se završio presudom za kršenje zakona o bespravnom oduzimanju života ptica selica, koji je donet još davne 1918. godine i ima za cilj zaštitu preko 1000 vrsta ptica.

S ciljem smanjenja rizika od pomora prica propisane su regulacije za izgradnju vetrenjača, a kompanija „Djuk Enerdži” je već započela da čini korenite promene u tom pravcu. U cilju bolje zaštite ptica, ova kompanija razvila je sistem radara koji mogu da uoče orlove u blizini elektrana, i zaposlila je biologe koji nadgledaju ptice i koji imaju pravo da, ukoliko je neophodno, privremeno ugase turbine.

Ove mere zaštite ptica koštaju „Djuk Enerdži” 600.000 dolara godišnje. Takođe, planirano je da novac od plaćene kazne bude uplaćen fondaciji za zaštitu flore i faune.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti