Đubre je sirovina, i to kakva!

Foto-ilustracija: Pixabay

Obrada smeća i pretvaranje đubreta u energiju i novac, odnosno – u nešto korisno, zahteva posebnu tehnologiju i znanje. Takav put otpada je neizostavan za sve ukoliko želimo održivi razvoj i čistiju okolinu.

Novac je nesumnjivo korisniji od praznih plastičnih flaša i energije, koja je poželjnija od prljave masne kutije za picu. Najveću prednost organizovane obrade smeća je sprečavanje zagađenja zemljišta i podzemnih voda, ali i svih oblika života koji od tih faktora zavise.

Ekipa RTS-a obišla je postrojenje „Hera“ u okolini Trsta, čiji je kapacitet obrade 220.000 tona smeća.

Spalionice kompanije koja ima više od 9.000 zaposlenih, do sada su „eliminisale“ 6,6 miliona tona otpada. Kako javlja RTS, rad sa đubretom „na moderan način“ – ne smrdi!

Kompanija je, poštujući koncept ekonomije zasnovane na znanju uz moderne tehnologije, aktivan učesnik u postizanju zacrtanih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (ima ih 17), među kojima su čista energija, nezagađena voda, klimatska stabilizacija.

Iako se možda čini komplikovanim, proces obrade smeća to ne mora da bude – sve počinje prikupljanjem komunalnog i otpada iz proizvodnih postrojenja.

Sve se najpre istovaruje u veliku jamu gde operater (velikim mehaničkim paukom) bira onaj koji je pogodan za sagorevanje u kotlu gde nastaje para koja napaja turbinu za proizvodnju električne energije.

U jami, koja se konstantno puni, mogu se videti nečije stare pantalone, kutije, delovi nameštaja, ali je zbirno – uglavnom sve nekako sivo.

„Spaljivanjem pristiglog otpada, zahvaljujući parnoj turbini, moguće je proizvesti struju koja je dovoljna za potrebe oko 30.000 domaćinstava“, kaže za portal RTS-a Livio Ruso, izvršni direktor postrojenja za preradu otpada u energiju u kompaniji „Hera“.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti