Đedović: Prioritet sigurno snabdevanje energijom i izgradnja novih kapaciteta

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo stabilno snabdevanje strujom.

“Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima”, kaže ministarka.

Kako je rekla tople probe “Beogradskih elektrana” smlačile su radijatore, a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.

“Pomerena je grejna sezona, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli, toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli”, dodaje Đedović.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane kada toplane nisu isporučivale energiju, umanje računi. Ministarka kaže da će ove nedelje razgovarati sa direktorima toplana i apeluje na građane da nastave sa štednjom.

Đedovićeva kaže da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.

„Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas“, istakla je ministarka energetike.

Đedovićeva je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, država subvecioniše i jedno i drugo.

„Većina zemalja subvencioniše svoje energenetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi“, kaže ministarka.

Kako dodaje bitno je da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe.

„Bitno da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni. Obnovljivim izvorima moramo da se bavimo. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na “Bistricu” i “Đerdap 3” da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije“, istakla je ministarka.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti