Đedović: Intenzivno radimo na trogodišnjem planu aukcije za OIE

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na trogodišnjem planu aukcija, koji treba da podstakne izgradnju novih kapaciteta na vetar i solar, Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno radi, rekla je ministarka Dubravka Đedović, prilikom razgovora sa ambasadorom Kanade u Republici Srbiji Džajlsom Normanom.

„Prve aukcije za vetroelektrane očekujemo već u prvom kvartalu sledeće godine. Interesovanje je zaista izuzetno veliko, što iziskuje i veliki oprez, kako prebrza integracija velike količine energije iz OIE ne bi ugrozila kapacitet i sigurnost elektroenergetskog sistema. Važno je napomenuti i da uz podršku Ministarstva EPS planira velike projekte vetro i solarnih elektrana“, izjavila je ona.

Ministarka Đedović sastala se sa ambasadorom Kanade kako bi razgovarali o unapređenju saradnje dve države u oblasti rudarstva i energetike.

Pročitajte još:

Osim primarnog cilja, obezbeđenja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, prioritet Ministarstva rudarstva i energetike  je borba protiv klimatskih promena, poručila je ministarka Đedović i naglasila da je za to od ključne važnosti povećanje udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ambasador Norman je rekao da kanadske kompanije imaju veoma dugu i uspešnu istoriju poslovanja u Republici Srbiji, pre svega u sektoru rudarstva.

„Polazeći od važnosti kritičnih mineralnih sirovina, Kanada je usvojila Strategiju mineralnih sirovina sa ciljem da postanemo globalni dobavljač ključnih mineralnih sirovina i čistih tehnologija zasnovanih na njima, kroz održivo rudarstvo i uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine“, izjavio je Norman.

Ambasador je dodao da je Kanada otvorena za unapređenje saradnje sa Republikom Srbijom, kako u oblasti rudarstva, tako i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka Đedović istakla je da je Ministarstvo rudarstva i energetike zainteresovano za saradnju sa Kanadom u smislu razmene iskustva u vezi sa eksploatacijom mineralnih sirovina, kao i rekultivacije i zaštite životne sredine sa aspekta rudarskih aktivnosti.

Ambasador Norman je preneo poziv ministarki za učešće na najvećoj svetskoj rudarskoj konvenciji PDAC, koja okuplja oko 30.000 učesnika iz više od 130 zemalja, među kojima i 2.500 investitora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti