Đedović i Lorkovski o reformama u energetici

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski, razgovarali su o procesu energetske tranzicije, reformama u energetskom sektoru i daljem unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike.

Prema rečima ministarke, zelena tranzicija je trajno opredeljenje Republike Srbije, a saradnja sa Energetskom zajednicom je važna u planiranju i sprovođenju aktivnosti koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

,,Sprovođenje ciljeva u oblasti energetike i klime podrazumeva da sačuvamo našu energetsku stabilnost, istovremeno ostvarujući ciljeve zelene tranzicije koja treba da bude finansijski i socijalno održiva i pravedna i doprinese da dugoročno imamo snažan i održiv energetski sistem”, navela je ministarka.

Pročitajte još:

Jedan od prioriteta, osim obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom i energentima u uslovima energetske krize, kako navodi ministarka, je reformisanje energetskog sektora, uključujući efikasnije funkcionisanje energetskih preduzeća.

,,Činjenica da je Srbija otvorila Klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost je podsticaj da nastavimo da još efikasnije radimo na usaglašavanju našeg zakonodavstva sa zahtevima i propisima EU. U prethodnom periodu usvojeno je više propisa o mrežnim pravilima, i u narednom periodu nastavićemo da radimo na dodatnom usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom”, rekla je ministarka Đedović.

Direktor Lorkovski izrazio je zadovoljstvo što vidi posvećenost Srbije putu energetske tranzicije i poručio da na tom putu može da računa na punu podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

„Bila mi je čast i zadovoljstvo što sam upoznao danas ministarku Đedović. Uprkos izazovima suočavanja sa energetskom krizom, jasno vidim da je Srbija u potpunosti opredeljena da nastavi putem reformi energetskog sektora i energetske tranzicije. Sekretarijat će nastaviti da čini sve što može da podrži Srbiju na njenom putu energetske dekarbonizacije i da donese opipljive koristi za njene građane. Imali smo veoma plodonosnu diskusiju kada je reč o reformama za obezbeđivanje energetske bezbednosti Srbije i šireg regiona i pristupačnosti energije’’, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti