Direktor brazilske kompanije Petrobras podneo ostavku

Generalni direktor brazilske kompanije Petrobras Pedro Parente podneo je ostavku u najnovijem obrtu izazvanim višednevnim štrajkom kamiondžija oko cene goriva.

Devetodnevni štrajk skoro je paralizovao zemlju, doveo je do masovnih nestašica raznih proizvoda od hrane do lekova, zatvaranja hiljada javnih škola i otkazivanja brojnih letova.

U saopštenju Petrobras je naveo da je Parente podneo ostavku i da će biti imenovan vršilac dužnosti direktora.

Štrajk je prekinut ranije ove nedelje kada je Vlada Brazila najavila da će subvencionisati cenu dizela narednih 60 dana što je predstavljalo udarac na autonomiju datu grupi Petrobras krajem 2016. godine po pitanju politike cena.

Predsednik Brazila Mišel Temer i više ministara izneli su argument da popuštanje zahtevima kamiondžija neće uticati na sposobnost Petrobras da utvrđuje cene, ključnog dela plana te grupe o reorganizaciji posle velikog korupcionaškog skandala.

Oni su rekli da će generalni direktor Petrobrasa Pedro Parente, koji je vrlo cenjen u Brazilu i van njega, ostati na svom mestu.

Tržišta međutim nisu bila uverena. Akcije Peterobrasa znatno su pale poslednje dve nedelje i izbrisale dobitke ostvarene proteklih godina.

Deonice grupe Petrobras pale su 16 odsto na berzi u Sao Paolu kao reakcija na vest o ostavci direktora kompanije Pedra Parentea.

Izvor: Energetika.ba

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti