DESFA kupila udeo u TPG terminalu u Aleksandropolisu

Foto-ilustracija: Pixabay

Grčka kompanija Gastrejd (Gastrade SA) potpisala je sporazum o prodaji 20 odsto akcijskog kapitala grčkoj kompaniji DESFA (DESFA S.A), vlasniku i nacionalnom operatoru sistema za prenos prirodnog gasa u Grčkoj.

Sporazum su danas u Atini potpisali osnivač i predsedavajuća Odbora direktora Gastrejda Elmina Kopeluzu (Kopelouzou) i generalni direktor kompanije DESFA Nikola Batilana (Nicola Battilana), u prisustvu grčkog ministra za životnu sredinu i energetiku Kostisa Hadžidakisa (Kostis Hatzidakis).

Novi Akcionarski ugovor kompanije takođe su potpisali sadašnji akcionari: Elmina Kopeluzu, Gaslog sajprus investments (GasLog Cyprus Investments Ltd) i DEPA komeršal (DEPA Commercial SA), Bulgarstransgas (Bulgartransgaz EAD) i novi akcionar.

Gastrejd razvija plutajuću priobalnu TPG jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) u Aleksandropolisu u Grčkoj, koja će biti novo, nezavisno energetsko čvorište za tržišta jugoistočne i centralne Evrope.

Stanica će se nalaziti 17,6 km jugozapadno od luke u Aleksandropolisu i imaće kapacitet skladištenja TPG od 170,000 kubnih metara i kapacitet snabdevanja prirodnim gasom koji će premašiti 5,5 milijardi kubnih metara godišnje. Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke putem 28 kilometara dugog gasovoda, kroz koji će regasifikovani TPG biti transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona, od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije do Mađarske, Moldavije i Ukrajine.

Foto: Gastrade

TPG terminal je Evropski projekat od zajedničkog interesa (PCI-EU uredba 347/2013), jedan od prioritetnih projekata Evropske unije, koji ojačava sigurnost snabdevanja i diverzifikuje izvore i rute snabdevanja energijom. Uspešna implementacija projekta će unaprediti konkurenciju i podržati uspostavljanje Čvorišta za trgovinu prirodnim gasom u širem regionu jugoistočne Evrope, donoseći očigledne prednosti za sve krajnje korisnike.

Projekat podržava, dopunjuje i u skladu je sa drugim postojećim ili planiranim ključnim projektima gasne infrastrukture u regionu kao što su grčko-bugarski interkonektor (IGB), TAP, Interkonektor Bugarska-Srbija (IBS), Interkonektor Grčka-Severna Makedonija, podzemno skladište gasa u Kavali i TPG terminal Revituza (Revithoussa).

Zajedno sa Revituzom oni obezbeđuju jedinu infrastrukturu za snabdevanje prirodnim gasom u regionu nezavisnu od prenosa gasa kroz Tursku.

DESFA će svojim učešćem u projektu pomoći Gastrejdu ekspertizom u upravljanju novim terminalom i imaće ključnu ulogu u širenju TPG-a u regionu, kao i u povećanju energetske likvidnosti i optimizaciji snabdevanja gasom u Grčkoj i regionu jugoistočne Evrope, nudeći ovim tržištima povećanu diverzifikaciju energije i fleksibilnost.

Akcionari DESFA-e su SENFLUGA S.A. (Snam S.p.A., Enagas S.A., Fluxys i DAMCO S.A.) sa 66 odsto udela i Republika Grčka sa 34 odsto udela.

Foto: Gastrade

Generalni direktor Gastrejda Konstantinos Spiropulos (Spyropoulos) rekao je ovim povodom:

„Srećni smo što nam je DESFA partner u projektu. Današnje potpisivanje sporazuma je na obostranu korist naših kompanija i što je najvažnije, na dobrobit potrošača u Jugoistočnoj Evropi. Radujemo se što ćemo imati mogućnost da iskoristimo prednosti velikog iskustva koje DESFA ima u upravljanju i radu sa gasnom infrastrukturom i unapredimo interakciju i saradnju između našeg terminala i terminala u Revituzi. Sigurni smo da ćemo imati vrlo konstruktivnu saradnju na jačanju energetske nezavisnosti našeg regiona“.

Generalni direktor DESFA-e Nikola Batilana je naglasio:

„Ponosni smo što je u ovoj posebnoj socio-ekonomskoj situaciji DESFA aktivna i ulaže u važne projekte za Grčku i region. TPG jedinica za skladištenje i regasifikaciju u Aleksandropolisu je još jedna važna „stanica” na putu energetske tranzicije koju DESFA omogućava, dok će zemlju dovesti u središte energetskih dešavanja. Svojim znanjem želimo da doprinesemo uspešnom radu projekta“.

Očekuje se da će TPG terminal u Aleksandropolisu krenuti sa radom početkom 2023. godine.

Sporazum je predmet odobrenja nadležnih grčkih i evropskih organa.

Izvor: Gastrade

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti