Danas se obeležava praznik rada – budimo odgovorni prema prirodi

Foto: Garbage man photo created by teksomolika – www.freepik.com

Međunarodni praznik rada idealan je povod da sa porodicom i prijateljima dan provedemo u prirodi i opustimo se uz roštilj, razna pića i slatkiše koji su već godinama neizostavni deo obeležavanja Prvog maja.

Međutim, ono što je za nas prijatan ručak na otvorenom, za prirodu može značiti pravu ekološku katastrofu ukoliko za sobom ne pokupimo i poslednji komad otpada. Pribor za jednokratnu upotrebu, čase, flaše, kese, omoti i vlažne maramice često završe razbacani po travi nakon uranka, a čini se da neodgovorni pojedinci zaboravljaju da će ih to isto smeće dočekati i idućeg Prvog maja.

Kontinuiranim zagađenjem prirode na samo što će nam ponestati mesta za relaksaciju koja će se transformisati u divlje deponije, već nanosimo i nesagledivu štetu biljnom i životinjskom svetu, zagađujemo vodu i zemljište i narušavamo izgled naših prirodnih lepota.

Znate li koliko vremena treba da se otpad razgradi?

Plastika – oko 1000 godina da se jedan predmet razgradi, za plastičnu kesu potrebno je 240 godina.

Konzerva – aluminijumu treba između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi, a može se beskonačno reciklirati.

Staklo – nekoliko miliona godina potrebno je da se razgradi, a veoma lako se reciklira.

Papir – potrebno mu je od nekoliko meseci do nekoliko godina da se razgradi.

Organski otpad – u potpunosti se razgrađuje, ali za neke vrste organskog otpada potrebno je i nekoliko meseci da se u potpunosti razgradi.

Zato neka Prvi maj bude povod da se setimo onih koji su se izborili za prava radnika, povod da se opustimo sa dragim osobama i uživamo na prijatnom majskom suncu, ali nikako povod da dodatno zagadimo Srbiju.

Budimo odgovorni – pokupimo smeće za sobom.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti