Danas se obeležava Dan zaštite prirode Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Anastasia Sitnikova)

Zaštita prirode u Srbiji svoj dan dobila je Zakonom o zaštiti prirode iz 2009. godine, a zvanično se obeležava 11. aprila. Datum je simbolično određen zato što je na isti dan 1949. godine prvi put ustanovljen status zaštićenog prirodnog dobra u našoj zemlji. Reč je o vodopadima koji se nalaze u okviru Spomenika prirode ,,Velika i Mala Ripaljka’’ u Istočnoj Srbiji na nekoliko kilometara od Sokobanje.

Prema pomenutom Zakonu, zaštićena područja jesu područja koja imaju izraženu geološku, biološku, ekosistemsku i/ili predeonu raznovrsnost i zbog toga se aktom o zaštiti proglašavaju zaštićenim područjima od opšteg interesa.

Zaštićena područja su klasifikovana u sedam kategorija: strogi rezervat prirode, specijalni rezervat prirode, nacionalni park, spomenik prirode, zaštićeno stanište, predeo izuzetnih odlika i park prirode.

Neki od najpoznatijih ovakvih područja u našoj zemlji jesu nacionalni park ,,Fruška gora’’ i ,,Đerdap’’, zatim specijalni rezervat prirode ,,Rtanj’’ i ,,Suva planina’’, tu je predeo izuzetnih odlika ,,Ovčarsko-Kablarska klisura’’, kao i park prirode ,,Golija’’, ,,Zlatibor’’ i ,,Stara planina’’, predeo izuzetnih odlika ,,Veliko Ratno ostrvo’’ i ,,Avala’’ i drugi.

Pročitajte još:

Tokom prošle godine, doneto je nekoliko odluka koje su značajne za prirodna staništa naše zemlje. Naime, 6. marta 2023. godine ,,Vardenik’’ koji se nalazi na području Vlasine i Krajišta proglašen je za Predeo izuzetnih odlika. U istom mesecu pokrenuta je i inicijativa za bolju zaštitu vlažnih područja u Srbiji i očuvanje raznovrsnosti biljnog i životnjskog sveta u njima.

Specijalni rezervat prirode ,,Uvac’’ koji obuhvata deo klisure reke Uvac, kao i njenih pritoka Veljušnice, Kladnice i Tisovice, prošle godine je proširen na 11.750 hektara, što je za oko četiri hiljade hektara više.

Pod zaštitu su stavljena i dva spomenika prirode ,,Dubočka pećina – Gaura Mare” na teritoriji opštine Kučevo i „Vražji kamen – Prosečnik“ na teritoriji opštine Trgovište. Takođe, doneta je odluka o proglašenju predela izuzetnih odlika ,,Potamšje’’ za prirodno dobro I kategorije.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti