Danas počinju Međunarodni dani energetike i investicija

vojvodina.gov.rs

Od 28. do 29. oktobra 2015. godine u Novom Sadu biće održani jedanaesti Međunarodni dani energetike i investicija.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković izjavio je da pokrajinski sekretarijat već jedanaestu godinu za redom podržava ovu manifestaciju. Kako je najavio, u okviru manifestacije biće potpisani ugovori za rekonstrukciju javne rasvete u opštinama i za nabavku solarnih sistema za navodnjavanje za koje je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine obezbedio bespovratna finansijska sredstva. On je dodao i da će na štandu Pokrajinske vlade zainteresovani moći besplatno da predstave svoje projekte potencijalnim investitorima.

Generalni direktor Novosadskog sajma gospodin Slobodan Cvetković naveo je da je u ovogodišnju organizaciju uključen i deo ekspertskog tima koji čine predstavnici CEDEF-a. Dodao je da će neki od učesnika biti i NIS, grad Čačak, Telekom, a očekuje se učešće i oko 12 mađarskih kompanija iz oblasti energetske efikasnosti.

Predsednik Upravnog odbora CEDEF-a gopođa Jovanka Arsić Karišić istakla je da se na ovogodišnjim Međunarodnim danima energetike i investicija očekuje održavanje oko 30 konferencija, prisustvo oko 50 kompanija, kao i oko 112 predavača. Prema njenim rečima, manifestacija će biti pravo mesto na kome će lokalne samouprave moći da se povežu sa investicionim partnerima koji su zainteresovani za oblast ekologije, zaštite životne sredine, energetike, infrastrukture, vode i ostalih komunalnih delatnosti.

Cilj ove manifestacije je da podstakne poslovne kontakte i saradnju između svih relevantnih stejkholdera u oblasti energetskog i sektora lokalnog razvoja u Srbiji i regionu, zatim da se potencijalni investitori upoznaju sa investicionim projektima i stimulišu veće investiranje u ovim oblastima, kao i da se predstave napredne tehnologije, ali i oblici finansiranja energetskih projekata. Ključne teme o kojima će se razgovarati u okviru Međunarodnih dana energetike i investicija su energetska stabilnost i investicioni potencijali u regionu, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, klimatske promene i zaštita životne sredine.

Organizatori su Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF), Novosadski sajam i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti