Danas počinje konferencija „Dani Sunca“ – sve o solarnoj energiji u Hrvatskoj na jednom mestu

Foto: OIE Hrvatska

Prva konferencija posvećena solarnoj energiji u Hrvatskoj pod nazivom „Dani Sunca“ počinje danas u 18 časova u Dvorani Arsenal.

U pozdravnom govoru, učesnicima će se obratiti Stipe Čogelja, zamenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara, Maja Pokrovac, direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Maja Jurišić, predsednica pokreta Otoka.

Tokom dvodnevne konferencije biće održano šest panela koji će pokriti ključne teme iz oblasti solarne energije kao što su evropska i nacionalna strategija za zelenu tranziciju, stanje i budućnost solarnih elektrana u Hrvatskoj, solarne tehnologije u Hrvatskoj, primena solara u ekonomiji, industriji i preduzetništvu, uloga građana i JLS u zelenoj tranziciji i ekonomsko-finansijska održivost projekta.

Među panelistima se nalaze predstavnici ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica koji će kroz zajedničku raspravu pokušati da pronađu mogućnost efikasnijeg korišćenja sunčeve energije i snažnijeg razvoja projeka.

„Veliko nam je zadovoljstvo što se konferencija Dani Sunca održava upravo na našem ostrvu sunca, kao rezultat saradnje započete u gradu Hvaru u avgustu prošle godine potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu pokreta Otoka i OIEH. Tada smo s našim partnerima u Hvaru predstavili Strategiju energetske tranzicije kojom smo postavili temelje održivog razvoja ostrva i zacrtali cilj postizanja energetske samodovoljnosti do 2035. godine. Za to nam je, uz podršku na nacionalnom i lokalnom nivou, pre svega nužna promena ekološke i političke svesti naših ljudi”, rekao je Rikardo Novak, gradonačelnih Grada Hvara, povodom konferencije.

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti