Danas je svetski dan planete Zemlje

Danas je svetski dan planete Zemlje22. april je dan u kome se širom sveta obeležava Dan planete Zemlje i stanovništvo podseća koliko je važno očuvanje i ophođenje prema prirodi, koje su pretnje zdravoj životnoj sredini i kako sprečiti negativne posledice po okolinu.

Cilj obeležavanja svetskog dana planete Zemlje jeste upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Obnovljivi izvori energije imaju značajnu ulogu u zaštiti životne sredine jer proizvodnjom energije iz čistog izvora značajno smanjuju emisiju štednih gasova u atmosferu koja je tipična za proizvodnju energije iz fosilnih goriva.

U Srbiji ovaj dan obeležavaju različite institucije i ekološka udruženja svojim akcijama.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiro) ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti