Dan šume obeležen širom Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvi dan proleća, pored te funkcije ima još jednu važnu ulogu – tog dana se obeležava i Svetski dan šume, koji je različitim akcijama obeležem širom Srbije.

Zavod za zaštitu prirode obeležio je Svetski dan šume edukativnom šetnjom u šumi Košutnjak zajedno sa đacima osnovne škole „Karađorđe“., predvođeni nastavnicima škole i stručnim saradnicima Zavoda.

Učenici su usput učili o ovom zaštićenom području, istoriji i vrednosti za ukupan kvalitet življenja.

Ideja za obeležavanje Svetskog dana šume nastala je na sednici Generalne Skupštine Evropske poljoprivredne konferencije 1971. godine. Generalna skupština je 2012. usvojila rezoluciju po kojoj je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šume. Šumska prostranstva se opravdano nazivaju plućima planete jer apsorbuju veliku količinu ugljen-dioksida, stvarajući kiseonik koji udišemo.

U rasadniku Šumskog gazdinstva Timočke šume Boljevac u Boru, organizovana je edukativna radionica za građane „Šuma i edukacija“.

U Gradskoj upravi grada Beograda održan je skup povodom ovog dana, na kom se govorilo o rezultatima pošumljavanja na teritoriji Beograda. Ivana Vilotijević, vršilac dužnosti gradskog sekretara za zaštitu životne sredine najavila je da će se u 2019. posaditi 60 hektara nove šume na teritoriji Beograda i više od 400 stabala u formi drvoreda.

Akcijama čišćenja smeća na čitavom području Nacionalnog parka Fruška gora i edukacije učenika osnovnih škola, obeležen ovaj dan.  Deca iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Iriga iz Iriga imala su priliku da vide i nauče kako se sadi i neguje šuma, pa su tako sami zasadili 30 sadnica topole i lipe u dvorištu svoje škole i na obroncima parka.

Na prostoru Nacionalnog parka, u šumama Fruške gore, živi oko 1 500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina,više od 1500 vrsta gljiva, 200 vrsta ptica, više od 50 vrsta sisara. U njima se gnezdi i orao krstaš po kome je Fruška gora prepoznatljiva.

 

Željka Vesić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti