Da li je stradala ženka orla belorepana u Vojvodini otrovana?

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode primio je od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 23. februara informaciju o pronalasku jednog leša odraslog orla belorepana i jednog leša šakala koji je ležao 6 metara udaljen od belorepana. Na lešu šakala, koji je bio otvoren, videlo se da je deo bio pojeden. U pristustvu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i novokneževačke policije izvršen je uviđaj, a leševi su nakon toga odneti u Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ na toksikološku analizu.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Dana 26. februara širi teren na kome su leševi pronađeni detaljno je pretražen uz pomoć psa posebno obučenog za otkrivanje leševa i ostataka pesticida koji radi u okviru Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i projekta „Pannonsteppes life“. Tokom te pretrage na njemu su pronađeni leševi čak šest šakala, jednog mišara i svrake u lokalnom kanalu i jaruzi. Preliminarni rezultati analize leša šakala ukazuju da je on uginuo kao posledica trovanja karbofuranom. U toku su toksikološke analize leša belorepana, mišara, svrake i još dva leša šakala.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i kod ovog slučaja trovanja divljih životinja karbofuranom ukazuje na veoma opasnu situaciju u kojoj je zabranjenom materijom potrovan veoma veliki broj divljih životinja. Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje.

Zavod očekuje da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će tokom nje biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu.

U Zavodu napominju da su pred sezonu prolećnih poljoprivrednih radova na crnom tržištu ponovo postale dostupne zabranjene materije koje sadrže aktivnu supstancu karbofuran. Veoma je važno da se ovakvi preparati, koji se prodaju pod trgovačkim nazivima Furadan, Ufuran, Carbomax i sličnim, a koji su nekada služili za tretiranje semena pre setve protiv insekata, sistematskim akcijama sprečavanja njihove prodaje učine nedostupnim.

Ove aktivnosti sprovedene su od strane Pokrajnskog zavoda za zaštitu prirode i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru projekta „Pannoneagle life“, koji je sufinansiran od strane Evropske unije.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti