Da li biste nosili patike od – smeća?

Proizvođač sportske opreme Najki je prošle nedelje izbacio na tržište kolekciju patika inspirisanu životom na Marsu pod nazivom „Spejs Hipi“.

Foto: Najki

Ova planeta poslužila je kao izvorište ideje za Najkijeve dizajnere zbog tamošnje oskudice u resursima – a sudeći po tome da i Zemlja svake godine sve ranije ulazi u ekološki dug, ni mi Zemljani nismo ni u šta boljoj poziciji u poređenju sa Marsovcima.

Upravo zbog prethodno pomenutog, četiri nova Najkijeva modela su izrađena od smeća.

Spoljašnjost patika pravi se od posebnog tekstila napravljenog od recikliranih plastičnih flaša.

Negativni uticaj proizvodnje na životnu sredinu je dodatno smanjen kroz upotrebu fabričkih otpadaka za penu u unutrašnjosti, čime su emisije ugljen-dioksida prepolovljene u poređenju sa proizvodnjom istih delova u drugim Najkijevim modelima.

Sve inovacije i tehnologije neophodne za nastanak „hipika iz svemira“ čine da kolekcija ima nikada niži ugljenični otisak, tvrdi kompanija.

Reč je o ekskluzivnoj liniji proizvoda, ali bi ona u budućnosti ona mogla da postane standard. Cene još nisu objavljene.

Ko god je kao klinac nosio Rudo obuću, verovatno ima strah da je lepota obuće žrtvovana zarad korisnosti – ali to u slučaju „Spejs Hipija“ nije tako. Uverite se i sami!

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti