CWS: „Od projekta nećemo odustati”

vetroparkGospođa Ana Brnabić, direktorka “Continental Wind Serbia” na CEDEF-ovoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije izjavila je da se izgradnja vetroparka “Čibuk” dovodi u pitanje zbog ukidanja građevinske dozvole. Nedelja CEDEF održana je u junu 2014.godine u Beogradu.

Kako bi pojasnil novonastalu situaciju Energetski portal kontaktirao je pisanim putem kompaniju Continental Wind Serbia.

U celosti vam prenosimo prepisku kompanije CWS i EP-a.

EP: Da li je još uvek neizvesna izgradnja Vetroparka „Čibuk“ nakon ukidanja građevinske dozvole?

CWS: U ovom trenutku deluje kao da će se ubrzo naći rešenje za situaciju nastalu poništavanjem građevinske dozvole koju smo regularno dobili prošle godine. Podrška Ministarstva energetike i bezrezervna podrška samog ministra Antića koji je odmah preuzeo inicijativu i organizovao sastanak između Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, EMS-a i nas je nama od ključne važnosti u ovom trenuku. U narednom periodu očekujemo rešenje koje će odgovarati ne samo nama već i svim ostalim investitorima sa ovakvim ili sličnim dozvolama i koje će omogućiti dalju realizaciju našeg projekta i dodatnu sigurnost za ostale investitore.

EP: Da li Investitor planira da se povuče ili će se raditi na pronalaženju nekog rešenja za problem?

CWS: Mi od projekta nećemo odustati i učinićemo sve da ostanemo u Srbiji. Uložili smo mnogo znanja, truda i novca. Dobili smo podršku od nadležnih koji su pokazali iskrenu želju za saradnjom i veoma nam je stalo da zavrtimo prve vetrenjače u Srbiji. Nakon šest godina poslovanja, novca i vremena koje smo uložili, potpuno je jasna i iskrena naša želja da projekat dovedemo do kraja i sprovedemo ga u delo. Osim ulaganja u sam projekat, do sada smo podržavali organizacije i udruženja građana iz opština Kovin, Pančevo i Alibunar u sprovođenju njihovih ideja i inicijativa korisnih lokalnoj zajednici, kroz partnerstvo sa Pexim fondacijom stipendiraćemo studente na master studijama na čuvenom Kembridž univerzitetu, a koliko nam je važan ovaj projekat govori i činjenica da smo 2012. godine centralu kompanije iz Londona preselili u Beograd, odakle se sada vode sve naši evropski projekti.

EP: Da li ste dobili zvanično obrazloženje od resorne državne institucije zašto Vam je poništena građevinska dozvola? Da li postoji mogućnost da nam taj dokument dostavite na uvid?

CWS: Dobili smo rešenje Ministarstva građevine 19. juna da je poništena građevinska dozvola koju smo dobili u maju 2013. godine na osnovu energetske dozvole koju je izdalo Ministarstvo energetike i tehničkih uslova svih institucija. Obrazloženje koje smo dobili je da visokonaponski deo trafostanice, odnosno priključno-razvodno postrojenje, nije moglo biti deo ove građevinske dozvole, jer vlasnik toga mora biti EMS.

EP: Da li je razrešena nejasnoća oko toga da li je trafostanica neophodna za rad vetroparkova?

CWS: Nije bilo nejasnoća u vezi sa pitanjem da li je trafostanica neophodna za rad vetroparkova jer je jasno da jeste. Nedoumica je bila oko toga da li energetska dozvola koja je izdata investitoru uključuje priključno-razvodno postrojenje u okviru trafostanice ili ne i samim tim da li investitor može građevinsku dozvolu za ovaj deo trafostanice da ima na svoje ime ili dozvola za taj deo trafoa mora da ide na ime EMS-a. Dozvole na ime investitora za kompletne trafostanice rutinski su se izdavale i od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i od strane Ministarstva građevine od 2011. godine jer je Zakon o energetici tu dosta nejasan i otvoren za tumačenje. Drago nam je da je Ministarstvo energetike prepoznalo važnost uspostavljanja jasnog i stabilnog Zakona o energetici i što je svesno važnosti njegovog donošenja. Nadamo da će u njemu regulatorni okvir za oblast ulaganja u obnovljive izvore energije biti kompletiran što će nam omogućiti da počnemo sa izgradnjom vetroparka.

EP: Kakva je procedura koju morate proći u ovom trenutku i pod sadašnjim uslovima?

CWS: Trenutno razmatramo o mogućim rešenjima ove situacije i to je u ovom trenutku primarno. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa Ministarsvom građevine i sa Pokrajinskim sekretarijatom kako bismo pronašli najoptimalniji način da dođemo do rešenja koje će odgovarati svim zainteresovanim stranama. U svakom slučaju, od ključne važnosti je da naš projekat ponovo ima građevinsku dozvolu u naredne dve nedelje, a nadamo se da će tako i biti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti