Crna Gora uspešno realizuje IPARD program

Realizacija IPARD II Programa u Crnoj Gori je uspešna i očekuju se značajni efekti po razvoj crnogorske poljoprivrede i prerađivačkog sektora, ocenjeno je na četvrtoj po redu, sednici Odbora za nadgledanje IPARD II programa, kojoj su prisustvovali i predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Sumirajući dosadašnje rezultate u sprovođenju Programa, predstavnici Ministarstva informisali su prisutne da je u prvoj godini sprovođenja IPARD programa, kroz javne pozive za Meru 1 – Investicije u primarnu proizvodnju i Mjeru 3 – Investicije u preradu, pristiglo ukupno 434 aplikacija – 389 za primarnu proizvodnju i 45 za preradu.

Naglašeno je da je proces evaluacije u toku i da se brzo očekuje potpisivanje ugovora za preradu, dok se potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima za primarnu proizvodnju očekuje do kraja marta tekuće godine.

Zaključak Odbora je da se proces ugovaranja projekata, pristiglih po osnovu poziva za primarnu poljoprivrednu proizvodnju mora maksimalno ubrzati, uz poštovanje pravila i procedura koje su propisane. To je, ujedno, bila i sugestija prisutnih predstavnika poljoprivrednih udruženja koji su istakli su da se taj proces mora ubrzati, jer je prošlo dosta vremena od objavljivanja javnog poziva.

Izraženo je očekivanje da će realizacijom investicija crnogorska poljoprivreda i u delu primarne proizvodnje i prerade napraviti značajan iskorak u dijelu unapređenja i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, postizanja konkuretnosti i mogućnosti kakve imaju njihove kolege u EU.

Kako bi crnogorski proizvođači što bolje iskoristili izdašna IPARD sredstva, uloga Odbora je da prati proces sprovođenja IPARD II programa, da daje svoj doprinos u prevazilaženju eventualnih uskih grla koja će se javiti tokom sprovođenja, ali i da obezbedi vidljivost Programa u čitavoj Crnoj Gori.

U tom pravcu, Odbor je usvojio i predložene amandmane na IPARD program koji se tiču uklanjanja uskih grla koja su se pojavila prilikom dosadašnje implementacije programa. Takođe, dodatno su u IPARD programu navedene izmene koje se tiču nove Mere – diverzifikacije aktivnosti u ruralnim područjima, a koju Ministarstvo ima ambiciju da akredituje u ovoj godini.

Predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije pohvalili su napredak Crne Gore u implementaciji IPARD programa i takođe naglasili da se mora dalje unapređivati proces kako bi se aplikacije što pre obrađivale i kako bi u kraćem roku potpisali ugovore o podršci, otpočeli realizaciju investicija i iskorišćavanje dostupnih sredstava podrške od strane EU, ističući da je zajednički cilj što veća iskorišćenost sredstava.

Članovi IPARD II odbora su predstavnici institucija koje su uključene u sam proces sprovođenja IPARD II programa, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, odnosno udruženja iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, ali i predstavnici nevladinog sektora.

IPARD II odbor za nadgledanje članovima pruža mogućnost da svojim predlozima i radom doprinesu ostvarivanju ciljeva IPARD II programa, čime se ujedno obezbeđuje i transparentnost sprovođenja Programa.

Od velike važnosti je da svi članovi daju svoj doprinos, kako bi se i sam Program sproveo što uspešnije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti