Crna Gora dodeljuje sredstva za uzgoj lekovitog i aromatičnog bilja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore raspisalo je javni poziv za dodelu podrške uzgoju višegodišnjeg lekovitog i aromatičnog bilja za 2019. godinu.

Foto: pixabay

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sertifikovanog semenskog i sadnog materijala višegodišnjeg lekovitog i aromatičnog bilja (smilja, matičnjaka, lavande, pelina, itd.), kao i na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje tj. nabavku sistema za navodnjavanje “kap po kap”.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registru poljoprivrednih gazdinstava kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje podrške.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 hektara. Investicija se mora započeti i realizovati u 2019. godini, a za nabavku sadnog materijala, prihvatljiva za podršku je i investicija započeta nakon 15. novembra 2018. godine. Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Minimalna vrednost investicije iznosi 500 eura, a maksimalna podrška iznosi do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, maksimalno do 5.000 eura po jednom gazdinstvu godišnje.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju Zahtev za odobravanje podrške sa pratećom dokumentacijom. U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se potrebna dokumenta: fotokopija lične karte, posedovni list, dokaz o kupljenoj i plaćenoj opremi i sadnom materijalu i Sertifikat o priznavanju sadnog materijala izdat od strane Uprave za bezbednost hrane,veterinu i fitosanitarne poslove, itd.

Rok za dostavljanje zahteva za odobravanje podrške je 1. novembar ove godine.

Uzgajivačima lekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju i druge mere podrške

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj Javni poziv, uzgajivačima višegodišnjeg lekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju je bespovratna podrška po hektaru kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, podrška za izgradnju bunara i bistijerni, nabavku mehanizacije i drugi.

Informacije u vezi sa ovim Javnim pozivom možete dobiti u Direktoratu za ruralni razvoj i Odjeljenju za savetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, i putem telefona: 020-482-150.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti