Crna Gora posvećena održivom razvoju

Dvanaesti sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, na kojem je bilo reči o rezultatima saradnje u 2018. godini i planiranim aktivnostima za 2019., održan je u Podgorici.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore

Sastankom su kopredsedavali ministar spoljnih poslova prof. dr Srđan Darmanović i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo rezultatima zajedničkih aktivnosti Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji pod modalitetom „Delujući kao jedan“, a u okviru četiri oblasti – demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje.

Ukazao je i na komplementarnost ispunjavanja ciljeva definisanih u Agendi 2030 i evropske agende, uz ocenu da „posvećenost izgradnji društva zasnovanog na demokratskim vrednostima, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda predstavlja prioritet Vlade Crne Gore.“ Na putu ka tom cilju, preneo je očekivanja u pogledu dalje podrške UN sistema, a posebno osnažene Kancelarije rezidentne koordinatorke.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da Sistem UN u zemlji ostaje posvećen pružanju podrške Vladi Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i u ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030. “Od ove godine tim UN radi u novoj, reformisanoj strukturi.

Reč je globalnoj reformi rada Sistema Ujedinjenih nacija na nacionalnom nivou koju je inicirao Generalni sekretar UN sa ciljem ojačanja podrške zemljama članicama u ostvarivanju 17 Ciljeva održivog razvoja.” – kazala je Mekluni, naglasivši da Sistem UN nastavlja snažnu podršku Crnoj Gori u suočavanju sa ključnim izazovima u oblastima održivog razvoja i ljudskih prava.

U okviru zajedničkih intervencija u 2018. godini, Vlada i Sistem UN sproveli su programe i projekte ukupne vrednosti 13 miliona američkih dolara, a vrijednost zajedničkih intervencija planiranih za 2019. iznosi 16,9 miliona američkih dolara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti