Crna Gora podržava mlade pčelare početnike

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija, nastavlja sa podsticajima mladim ljudima u sektoru pčelarstva.

Foto-ilustracija: Pixabay

U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2019. godinu – Program unapređivanja pčelarstva, objavljen je Javni poziv za dostavljanje zahteva za podršku za mladog pčelara početnika za 2019. godinu.

Kroz javni poziv mladi ljudi koji su nezaposleni, starosti od 18 do 30 godina, imaju mogućnost da dobiju po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva.

Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini je bilo vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi.

Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, nastavljena podrška i iznosi 25.000 evra. Podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrednosti pet košnica sa rojevima.

Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što dobiju Rešenje o odobrenju podrške.

Korisnici podrške se obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine. Savez će organizovati obuku za mlade pčelare.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti na telefon Ministarstva 020/482-292, Saveza 069/941-505 ili u prostorijama Odeljenja za savetodavne poslove u oblasti stočarstva i Odeljenja za savetodavne poslove u biljnoj proizvodnji 020/265-337.

Popunjen obrazac zahteva zajedno sa potrebnom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahtev po Javnom pozivu za dodelu podrške za mlade pčelare za 2019. godinu; Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica.

Rok za prijavljivanje na javni poziv je 22 mart ove godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti