Oduzeto 20 dozvola firmama koje se bave upravljanjem otpadom u Srbiji

Za poslednjih pola godine, zbog rada mimo zakona, firmama koje se bave upravljanjem otpadom u Srbiji oduzeto je 20 dozvola, kažu za Tanjug u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Foto: pixabay

Od formiranja resornog ministarstva, ukupan broj firmi kojima su oduzete dozvole popeo se na 70, navodi pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Filip Abramović.

Najčešći razlozi za to su, objašnjava, zbog toga što se preduzeća nisu pridržavala pravila i propisa koji su navedeni u dozvolama koje su dobili, a u vezi sa načinom pakovanja otpada, njegovog skladištenja i transporta.

„Sve dozvole koje smo izdali veoma rigorozno kontrolišemo i na bilo kakve nepravilnosti, u skladu sa inspekcijskim izveštajem reagujemo i dozvole oduzimamo“, kaže Abramović.

U Srbiji je operaterima otpada izdato više od 2.000 dozvola koje su za sakupljanje, transport, skladištenje ili tretman.

Prema postojećoj strategiji, u Srbiji postoji 27 regionu u kojima bi trebalo da bude po jedan regionalni centar za odlaganje otpada, a u toku je izrada nove strategije prema kojoj će doći do drugačije preraspodele regiona, najavljuje Abramović.

Trenutno u Srbiji nema nijednog regionalnog centra za tretman otpada, dok postoji devet sanitarnih deponija.

Završava se izgradnja regionalnog centra u Subotici, a i grad Beograd je potpisao javno privatno partnerstvo za izgradnju regionalnog centra, koji bi trebalo da počne sa radom u narednih nekoliko meseci, kaže Abramović.

Prošle godine, Vlada Republike Srbije odlučila je da se otpad iz više opština odlaže na postojeće sanitarne deponije, a da se zatvore stare deponije i smetlišta a na nekoliko njih u toku je sanacija terena.

„Prošle godine bio je prvi konkurs, i 22 lokalne samouprava su ušle u izradu projekata za sanaciju i zatvaranje starih deponija, a za Čačak i Čajetinu smo već dali sredstva za te radove“, kaže Abramović.

Dodaje da je objavljen javni poziv za novi krug projekata, a da predstoji i novi konkurs za lokalne samouprave za radove i sanaciju.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti