Crna Gora počela istraživanje nafte i gasa u podmorju

Foto: Vlada Crne Gore

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministari ekonomije i održivog razvoja i turizma Dragica Sekulić i Pavle Radulović posetili su brod „Polar Empress“ koji je počeo istraživanja u podmorju Crne Gore i tom prilikom poručili da  dan predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, da će se prilikom istraživanja voditi naročito računa o zaštiti životne sredine i da smo, učeći se na greškama drugih država proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primerima, koncipirali zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zaštićeni.

– Istraživanje, koje će započeti ovaj brod, predstavlja prvu vrstu operativnog istraživanja po koncesionom ugovoru koje su potpisale kompanije Eni i Novatek sa Državom, rekla je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije. Precizirala je da će norveški brod koji su angažovale kompanije koncesionari za istraživanje nafte i gasa u četiri bloka našeg podmorja u narednih 40 dana obaviti 3D ispitivanja tako što će snimati dno crnogorskog podmorja da bismo kao rezultat dobili mape i podatke na osnovu kojih će biti locirane prve dve bušotine.

Foto: Vlada Crne Gore

– Sve ovo što smo čuli na ovom brodu uverava nas da je ovo brod pod strogom kontrolom, koji je u skladu sa svim savremenim praksama kako u oblasti geologije, seizmologije tako i u oblasti zaštite životne sredine. Verujemo da je ovaj model koji mi koristimo i koji smo na neki način iskopirali od Norveške nešto što će nam svima doneti korist u narednom periodu, rekla je ministarka Dragica Sekulić.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je rekao da je poseta poslužila da se uveri da je sve što je predviđeno u vezi sa zaštitom životne sredine ispoštovano.

Foto: Vlada Crne Gore

– Šest međunarodno priznatih eksperata koji se bave zaštitom živog sveta, pre svega zaštitom morskih sisara, tu su sa nama. Oni će vršiti monitoring ovih vrsta za čitavo vreme koji brod plovi i našim i međunarodnim vodama na koje Crna Gora po međunarodnim konvencijama ima pravo. Osim ljudi imamo i opremu, takozvane hidrofone, koji će kupiti sve zvučne signale koje eventualno živi svet na koji ovakva istraživanja mogu imati uticaj mogu da emituju. U slučaju da se oni pojave u radijusu od 700 metara, koliko iznosi radijus dosega ove opreme, istraživanje će biti prekinuto dok se živi svet udalji iz tog područja, rekao je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma.

Dodao je da je vrlo obimna studija zaštite životne sredine propisuje, pored postojećih stručnjaka i dodatnih, više od 260 dodatnih mera zaštite koje će biti ispoštovane.

– Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što sam upoznao sve te ljude i uverio se u sofisticiranost njihove opreme i njihovu odlučnost da ovo istraživanje ne ostavi bilo kakve posledice na živi svet u Crnoj Gori, rekao je ministar Pavle Radulović.

Ministri su poručili na kraju posete da na brodu predstavnici crnogorskih nadležnih tela i da će biti dnevno izveštavani o svim aspektima istraživanja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti